Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheternas besked: Så ska barnomsorgen säkras om skolorna stängs

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

På fredagskvällen höll inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström en pressträff tillsammans med generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Där berättade man om förordningen man beslutade om under fredagen, som säkrar barnomsorgen för de med samhällsviktiga yrken.

Följ senaste nytt kring corona-viruset - se sändningen från Expressen TV här:

Under presskonferensen var man väldigt tydliga med att det just nu inte är aktuellt med att stänga för- och grundskolorna.

Men den dagen det skulle bli aktuellt behövs något som säkrar barnomsorgen för de med samhällsviktiga yrken, och i den förordning som regeringen beslutade om under fredagen listas tolv sektorer som särskilt viktiga. Föräldrar i dessa yrken ska garanteras, av den kommun där barnen bor i, barnomsorg om det skulle bli så att skolorna skulle behöva stängas.

– I det extraordinära läge som vi nu befinner oss i så måste vi ha ett regelverk på plats som gör att man som vårdnadshavare som jobbar inom samhällsviktig verksamhet måste vara trygga med att deras barn alltid har omsorg även i ett läge när skolor eller förskolor har behövts stängas, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) under presskonferensen.

Sektorerna som anses vara samhällsviktiga är följande:

► Energiförsörjning

► Finansiella tjänster

► Handel och industri

► Hälso- och sjukvård, samt omsorg

► Information och kommunikation

► Kommunalteknisk försörjning

► Livsmedel

► Militärt försvar

► Offentlig förvaltning

► Skydd och säkerhet

► Socialförsäkringar

► Transporter

Exakt vilka yrken det är som som ska få sin barnomsorg säkrad är inte klart ännu utan det blir sedan MSB:s uppgift att specificera vilka jobb det rör sig om utifrån listan på de tolv sektorerna.