Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysterium får mjölken att smaka blåbär – "Inte möjligt att använda den"

Just nu har ett tiotal av Norrmejeriers bönder ett ovanligt problem. Mjölken smakar blåbär och ingen vet varför.
– Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade då en enstaka ko kan förstöra en hel mjölkning, säger Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier.

På uppdrag av Norrmejerier genomför Sveriges lantbruks universitet, SLU, en utredning av foderinnehållet på de drabbade gårdarna.

Under tiden får bönderna försöka hitta de kor som producerar den blåbärssmakande mjölken genom att smaka på varje kos mjölk.

Lär mer: Mjölkbönder bussas till Stockholm för att manifestera

– Vissa bönder har över hundra kor, de berättar att de blir alldeles snurriga av att smaka all mjölk, det går till slut inte att känna någon skillnad. Därför är det väldigt svårt att hitta rätt ko, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier.

Ett tiotal av Norrmejeriers 400 mjölkbönder är drabbade.

Mjölken är fullt drickbar och men ändå ett stort problem för bönderna. En enda ko med blåbärssmak i mjölken kan göra tusentals liter mjölk åker rakt ner i avloppet.

– Mjölk med blåbärssmak är helt ofarlig, men det är smakmässigt inte möjligt att använda den i mejeriproduktionen, därför tar vi inte heller in den i mejeriet, säger Lars Westman,

Den bonde som drabbas av problemen kan inte skicka sin mjölk till mejeriet, men får ut en del av sin betalning för mjölken ändå.

Lär mer: Ica vill hjälpa mjölkbönder: "Tror kunderna reagerar positivt"

– Våra bönder får en halversättning för mjölken, säger Mariann Holmberg.

Fenomenet har uppsåt förr men är fortfarande ett mysterium för bönder och forskare. Det finns många teorier om orsaken men inget är säkert.

– Det finns misstankar om att den dåliga sommaren har påverkat vallfodret med ojämnt energi- och näringsinnehåll, säger Lars Westman.

Blåbärssmak var ett problem för flera gårdar i Sverige förr. Det upptäcktes första gången under 90-talet och under 2002 drabbades 200 besättningar i Sverige av samma problem. Undersökningar då visade att problemen kan komma från foder med nedsatt hygienisk kvalitet, enligt en svensk mjölks rapport Forskning Special.

– Det kan vara en följd av en kall och lite blöt sommar. Vallarna kan ha väldigt ojämna energi- och näringsvärden, säger Mariann Holmberg.