Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystisk fiskdöd förbryllar fiskare i Ljungan – kan vara fruktad epidemi: "Det ligger fiskar överallt"

Hundratals döda fiskar kantar just nu strandkanten längs Ljungan i Njurunda.
– Det ligger fiskar överallt, säger fiskvårdaren Daniel Persson.

TV: Mystisk fiskdöd förbryllar fiskare i Ljungan.

Den mystiska fiskdöden som nu härjar längs Ljungan i Njurunda är uppseendeväckande. Nedanför Mjösunds gravkapell i Njurunda ligger det ett 20-tal döda fiskar synliga.

– Ingen vet varför det är så är. Men fiskarna har någon form av svampangrepp på sig och det är troligen något som härjar, säger Daniel Persson.

Att fisk plötsligt dött är inget nytt problem i Ljungan. För ett år sedan var det också ett stort antal fiskar som flöt upp döda till ytan. Även då skapade händelsen stor förvirring.

Läs också: Sjukdom angriper fisken i Ljungan: "Aldrig sett något liknande"

Under 90-talet drabbades delar av Ljungan av UDN-epidemi. Det är ett virus som angriper fiskens hud och skapar svampangrepp som liknar infekterade sår.

Ulcerös dermal nekros, som viruset egentligen heter, kom till Sverige på 70-talet och Daniel Persson tror att det är UDN som härjar i Ljungan igen.

Läs också: Yngeldöd i Ljungan

– Det skulle inte förvåna mig om det är UDN-epidemi men vi får se vad forskningen visar, säger Daniel Persson.

På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, jobbar man just nu med att ta reda på vad som orsakat den mystiska fiskdöden.

– Vi kommer att göra provtagningar i slutet på veckan, då får vi se vad som har orsakat det här, säger Charlotte Axén, tf statsveterinär på SVA.

Kan det vara UDN-epidemin som kommit tillbaka?

– Det kan vara det. Men det är varmt i vattnet och då trivs svampen så det kan vara något annat också. UDN leder ofta till svampangrepp men det går inte att vara säker på det förrän man har undersökt fisken, säger Charlotte Axén, tf statsveterinär på SVA.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.