Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nadja Dolores - om när livet kommer ikapp en

När vi gör våra livsval väljer vi till något. Men vi väljer samtidigt bort något annat. Om liv som levts ofullständigt, men som får nya chanser att bli fullödiga, handlar Teater Västernorrlands nya pjäs Nadja Dolores.

Nadja är en "bitch" som levt utan bojor och hämningar. När hon mitt i livet flyttar tillbaka till sin hemstad söker hon den stadga och trygghet hon saknat.
Ian och Boel har under första halvan av sina liv gått den smala vägen: utbildat sig och arbetat, blivit duktiga, högpresterande och exemplariska medborgare. De har arbetat mer än de levt och känner som om de torkat ihop. Nu försöker de få barn med konstgjorda medel.
I mötet med Nadja hittar båda parter något som de tidigare missat eller valt bort i livet, något som kompletterar dem som människor.
Regissören Mattias Knave liknar livet vid en gungbräda. Vid 40 års ålder har man nått mitten och brädan tippar över. Plötsligt är man inte på väg uppåt längre, utan nedåt. Och då kan det hända att man får syn på saker man har sprungit förbi - men också chanser att igen de förlorade erfarenheterna och bli en helare människa.
Där någonstans är jag. Och den här pjäsen träffar mig mitt i veka livet, säger han.
Mattias Knave är hos Teater Västernorrland för fjärde gången. Han har tidigare lett arbetet med Rum för kärlek, Huvudvärk med E och Madame Brel. Och han trivs med att åter ta sig an en pjäs av Malin Lagerlöf.
Det fina med Malin Lagerlöf är att hon skriver med små bokstäver om stora saker. Här skriver hon nog om större saker än någonsin med ännu mindre bokstäver, säger han.
Karaktären Nadja är i alla fall en typ som inte skräder orden. Hon spelas, skånsktalande, pratglad och frispråkig, av Lena Nylén, som tidigare gästat teater Västernorrland som Nora i Ibsens Ett dockhem 2001. Paret Boel och Ian gestaltas av Helena Swartling och Iso Porovic, den senare nu återbördad till hemmateatern efter riksturnén med Hamlet.
Pontus Joneström och Emmeli Hertzmann från Skvaderns gymnasieskolas teaterutbildning spelar Ian och Nadja som unga. De uppträder som nutida tonåringar, inte som 80-talsvarianten, och finns hela tiden med på scenen som en sorts andar som minner om det förflutna.
Jag valde att flirta med begreppet tid. Kanske är den inte linjär som vi tror: kanske är den cirkulär och så ordnad att vi aldrig kommer ifrån våra tidigare jag, säger Mattias Knave.
Nadja Dolores är Teater Västernorrlands andra vuxenpjäs för våren och den enda som turnerar. Den har premiär på Marieberg i Kramfors den 1 mars. Efter turné i Ångermanland, Västerbotten och Jämtland kommer den till Ånge den 3 april och till Sundsvall dagen därpå. I Sundsvall ges 13 föreställningar under april månad.