Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något är allvarligt fel inom kommunen

I media framkommer att Socialnämndens ekonomiska prognos ytterligare försämrats och Sundsvalls kommun spenderar miljoner av skattemedel på konsultkostnader på grund av att man själv inte har rätt kompetens. Så kan det vara ibland och den köpta konsultkompetensen ska då förhoppningsvis bidra till positiva lösningar.

Socialtjänsten har befunnit sig i en ekonomisk kris i några år nu och utvecklingen har inte vänt trots politiska besparingsbeslut, olika projekt, konsultkostnader om flera miljoner, extra pengar etcetera. Skattemedel har använts till konsultkostnader som levererat rapport på rapport (både vad gäller organisation och ekonomi), utan att det bidragit till en budget i balans, tvärtom allt sämre. Malin Larsson uttrycker det som ett ” stort skepp att vända” . Borde ni inte i dagsläget se en, i vart fall, liten tendens till ”vänding av det stora skeppet” efter alla åtgärder och den tid som gått?

Tidigare i höst kunde man läsa i ST att Malin Larsson och Stefan Söderlund uppgav att nu var man på gång och att de såg positivt på framtiden. Nu konstaterar Malin Larsson att det är en besvärlig situation man befinner sig i och att nu måste de beslut som nämnden fattar verkställas. Malin Larsson har i dagsläget olika förklaringar för fortsatt negativ utveckling av ekonomin. Bland annat att det saknats socialdirektör under stor del av året. Nej Malin Larsson, så är det inte. En slutade under våren och en kom efter sommaren, däremellan var det två vikarierande socialdirektörer (erfarna tjänstemän) på plats. Hon pekar även på att socialnämnden inte varit ”tillräckligt konkret” vad gäller besluten som fattats och som skulle ha verkställts. En påminnelse i så fall till er politiker: Ni har ett politiskt ansvar att kontinuerligt följa utvecklingen, tidiga och effektiva åtgärder om leverans på era beslut inte sker. Det har med all tydlighet framkommit vilka besparingsbeslut som tidigare tagits om media redovisat rätt. Exempelvis hur kan det bli missförstånd om man ska minska bemanning på särskilda boenden? Vidtagna åtgärder inom hemtjänsten, har det inte givit resultat? Det ger intryck av ett oansvarigt och bortförklarande förhållningssätt av Malin Larsson.

Nu ska man spara på utförartid för insatser inom hemtjänsten. Bra – om det nu är så att man under en längre tid beställt och betalat utförare av hemtjänst för onödig, ej användbar, utförartid som inte kommit de äldre tillgodo? Ni äldre – är det som Malin Larsson säger, en kvalitetsförbättring att inte avsätta extra tid på att koka potatis på plats?

Misslyckande på misslyckande urholkar förtroendet. För att vända ett stort skepp behövs ansvarsfulla politiker och en besättning som kan navigera rätt.

Läs Sofia Mirjamsdotters ledare i ämnet här: Ge socialnämnden mer pengar

ST läsare och medborgare i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel