Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naivt om bilbränder och skjutningar, Eberstein

I samband med att riksdagens olika funktioner skulle tillsättas efter valet 2014, hade Susanne Eberstein – Västernorrlandsbänkens äldsta och mest meriterade ledamot – stora önskemål om att få en framträdande position i riksdagsarbetet.

Det blev dock ingen talmanspost för den före detta förste vice talmannen, och någon ordförandepost i justitieutskottet blev det inte heller, trots att hon själv uttryckte förhoppningar om få ett sådant erbjudande.

Men frågan är hur det hade sett ut...

I sin senaste riksdagskrönika presenterar Eberstein en alternativ förklaring till de våldsamheter som Sverige har drabbats av på senare tid. Hennes vilda teori går ut på att den senaste brottsvågen skulle ha utlöst av arbetet mot densamma.

”Just nu tycks det vara extra oroligt med bilbränder och skjutningar. Det tolkar jag som att myndigheterna rört om ordentligt. Därför är det viktigt att vi är uthålliga i arbetet att stoppa parallellsamhällen”, skriver Eberstein, efter att hon varit på ett möte med Riksåklagaren, och fått sig en dragning om hur viktigt det är med myndighetssamverkan i arbetet mot organiserad brottslighet.

En välvillig tolkning av cit­atet är att det ger uttryck för en vällovlig förhoppning, om att staten har koll på läget. Men likväl är det fullständigt absurt att förklara såväl bilbränder som skjutningar med att de skulle bero på att myndigheterna ”rört om”. Ja, särskilt när det är bristen på polisresurser och kraftfulla åtgärder som förklarar att kriminella gäng har fått härja fritt.

Tyvärr är det vi ser i dag uttryck för en lång tid av politisk försummelse på polisområdet, och social oro går knappast att ta som intäkt för att arbetet mot den organiserade brottsligheten fungerar.

Faktum är att polisen skriver färre händelserapporter, har fler oavslutade ärenden. Utredningstiderna blir bara längre, och det har kommit vittnesmål att man inte ens har kapacitet att utreda mord i den omfattning som behövs.

Ebersteins syn på arbetet mot den organiserade brottsligheten är avslöjade för den naivitet som fortfarande råder kring polisens pågående kris. Att hon inte blev ordförande i justitieutskottet är nog alla glada över i dag. Det gäller inte minst Socialdemokraterna.