Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nakna svettiga män i bastubalett

Skrev en krönika om mediebilden kring norrländska män, (går att läsa på ST.nu). Den handlade om bilden att den norrländska mannen är pinsam. Typ snus, flanellskjorta, sprit, jakt och fåordighet. Skrev att filmskapare gärna får spendera en enda dag i Norrland och gärna Norrlands inland innan de kommer på idén att göra en film från Norrland där män gestaltas. Då skulle den berusande upptäckten att ske att norrländska männen är människor.

Och min mailkorg blev populärt tillhåll minsann (tack för responsen!). Män som tackade för att den stereotypa bilden av dem ifrågasattes.

Om hur de stilla accepterat att det är "säljande att visa oss som en freakshow".

Eller som det här: "Att få människovärde även som man och norrlänning är man inte bortskämd med i många texter man läser".

Men: Det finns ljus i det norrländska mediala mansmörkret. Missa inte SVT:s fantastiska serie Bastubaletten (går att se på SVT Play). Fick tips om den efter krönikan.

Fem tornedalska män och en koreograf ska sätta upp en balett. Under fem ljusa sommardagar i Tornedalen vid berget Luppio bastas det, dansas och samtalas. Det är galet bra tv …ja... man älskar sin tv-licensräkning något oerhört. Männen är bland annat förskollärare, renskötare, snickare och proffsmusiker och de möts alla med olika kroppsliga förutsättningar. Bastun är mittpunkten.

Det är naket i sin bokstavliga bemärkelse. Svetten rinner ogenerat från kropparna som levt sina liv. Det är övervikt och skadade knän. Vit dallrande hud. Det filmas med sådan respekt och näst intill poetisk, romantisk ljussättning. Och till det modern musik som signalerar ett Norrland som utvecklats. Pajalamannen och pensionären Bengt Niska, före detta socialdemokratiskt kommunalråd, berättar att det värsta man kunde vara när han växte upp var "knapsu" – ungefärligt begrepp för fjollig. Nu förstår han intellektuellt att det är "hitte på", men det är ändå en kamp för honom att våga omfamna hela sin personlighet och våga stå för den.

Jag vill också nämna Henry Huuva. Slöjdläraren. Som är frustrerad över att han alltid får vänta längst när han besöker tygbutiker eftersom han inte är den förväntande kunden. Han har sytt balklänning åt sin dotter. Och så Bengt Aili som har ett barnbarn som är feminist. Istället för att dansa kring en fallossymbol i somras blev det midsommardans runt ett kvinnokön skapad med naturens material.

Bastubaletten: Det är magiska tv-timmar som alla ni som inte sett den har framför er.  Fördomar krossas, oväntade scener visas upp. De norrbottniska männen får bli människor – det hela är faktiskt något nytt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel