Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När de goda männen inte alls är goda

I kölvattnet av flyktingströmmen kommer de upp till ytan:

Annons

skojarna, profitörerna – de omoraliska som inte drar sig för att tjäna pengar på andra människors olycka.

Det är naturligtvis oundvikligt. Vi befinner oss tyvärr inte i en genomgod värld.

En längre tid har vi haft en debatt om fastighetsägare som hittat en mycket lukrativ födkrok i att tillhandahålla bostäder åt asylsökande. Det mest kända exemplet är Bert Karlsson, med ett förflutet som artistmanager och främlingsfientlig partiledare i Ny demokrati. Cynismen är självfallet näst intill outhärdlig, att den som gjorde sitt yttersta politiskt på 1990-talet för att stoppa invandring till Sverige, nu tjänar miljoner på att ge asylsökande tak över huvudet.

Läs mer: Vi förlåter alltid Bert Karlsson

Samtidigt är det ofrånkomligt med det system vi har. Migrationsverket har att söka med ljus och lykta efter husrum åt tusentals människor. Och kan inte ägna sig åt att ha några moraliska uppfattningar om hyresvärden. Så länge stat och kommun inte driver egna flyktingboenden är man hänvisad till de skrupelfria, vilket ingalunda är en beskrivning av alla som upplåter fastigheter till flyktingar.

Detsamma skedde på 1990-talet när kommunerna var i stort behov av hvb-hem för missbrukare. Flera var de som såg sin chans att tjäna grova pengar på att starta missbruksvård på landsbygden, med mer eller mindre lyckade vårdresultat. Men kommunerna betalade.

Det senaste charlatantecknet i svensk asylmottagning är gode män.

Mellan januari och oktober 2015 ansökte 23 349 ensamkommande barn om asyl i Sverige. Det är en enorm ökning från tidigare år. De flesta kommer från Afghanistan.

En minderårig har rätt till en god man eftersom de inte har någon målsman i landet och behöver hjälp med ekonomi, utbildning och myndighetskontakter.

"Vi söker dig som är intresserad av vardagsekonomi och har goda kunskaper om det svenska samhället. Som god man behöver du tala och skriva svenska för att kunna bevaka barnets eller den unges juridiska rättigheter, sköta kontakter med skola, boende och andra aktörer. Uppdraget kan till exempel handla om att bevaka barnets rättigheter i kontakter med Migrationsverket, skolan och se till att boendet fungerar. Barnet bor i ett hem för vård och boende eller är placerat i familjehem, där sköts den dagliga omsorgen." står att läsa på Söderhamns kommuns hemsida.

Kommunen har tagit emot en stor andel ensamkommande barn och ungdomar.

Nu visar Expressen granskning att prislappen för systemet med gode män för 2015 uppskattas till drygt 700 miljoner kronor. Tidningen ger exempel på ett par som sagt upp sina tidigare anställningar och försörjer sig på godmanskapet. De lyfter en gemensam månadslön på knappt 100 000 kronor. Pengar de tjänar på 46 flyktingbarn. Förutom att systemet kostar väldigt mycket pengar så är det också troligt att de inte alls hinner med sina åtaganden, vilket är ännu värre.

Systemet med gode män har varit ifrågasatt tidigare i Sverige, av samma anledning egentligen. Att det missbrukas. Och nu kan man väl säga att det verkligen borde genomlysas. Förmodligen har behovet av gode män blivit så skriande att de mindre nogräknade inte upptäcks av överförmyndaren, som är den som godkänner gode män.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har påtalat problemet till justitiedepartementet och vill se en ändring: att vi borde göra om systemet enligt holländsk modell där det är socionomer som är anställda i kommunerna som sköter sysslan.

Å andra sidan finns det just nu inte tillräckligt med socionomer att sköta socialsekreterarjobben i kommunerna...

Om inte de skrupelfria och giriga stoppas, avtar betalningsviljan hos den vanlige skattebetalaren. Därför måste asylbusinessen kontrolleras och minimeras.

För rättssamhällets skull.

Läs mer: Goda män - för 98 750 kronor i månaden

Läs också: Ensamkommande barn