Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När en laglig handling blir olaglig

Den normalt sett lagliga försäljningen av råvaror som socker, kol och jäst blev olaglig eftersom det var uppenbart att den skulle användas till sprittillverkning. "Man kan jämställa detta med att leverera de nödvändiga beståndsdelarna till en bomb om man vet att denna kommer att användas till brott", står det i tingsrättens dom.

Godisbutiken Gottgruvans ägare stod för en långt bättre service än vad de flesta livsmedelskunder kan räkna med. Han levererade butiksvarorna till de olika spritförsäljarna och han erbjöd dem krediter. Nästan hela omsättningen utgjordes av intäkterna för råvaruleveranserna.

– Det är helt klarlagt att han visste vad de användes till, och därmed har han aktivt gjort sig skyldig till medhjälp. Det här är en av de stora principfrågorna i det här målet, säger lagman Sten Burman.

Därefter tar Burman upp ytterligare ett exempel på när en i sig laglig handling kan bli brottslig. Om en person som misshandlat en annan står lutad över sitt offer och ber en förbipasserande om en kniv, så torde det stå klart att kniven kan komma att användas till ett mord eller ett grovt våldsbrott.

– Om man överlämnar en kniv i det läget så gör man sig också skyldig till medhjälp, säger Sten Burman.