Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När fackförbundet Kommunal leker kapitalister

Kommunal köpte 42 000 aktier i Attendo i samband med att vårdkoncernen börsnoterades den 30 november, trots ett uttalat motstånd mot vinster i välfärden.

Köpet i det riskkapitalkontrollerade bolaget utgjorde fackförbundets största kända aktieinvestering under det fjärde kvartalet 2015.

Sedan kongressen 2013 verkar Kommunal för att en "non profitprincip" ska råda i vård, skola och omsorg.

En vanlig devis i aktievärlden lyder ”lägg inte alla ägg i samma korg”. Sprid riskerna. Av Kommunals aktieportfölj att döma gör man tvärtemot. De satsar en stor del av medlemmarnas pengar på en och samma bank. Swedbank utgör nära 61 procent av hela portföljen. Värdet uppgår till 237 miljoner kronor.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, är inne på samma linje. Att lägga 61 procent av sitt aktiesparande i en aktie är inte en aktieportfölj och inget sparande över huvud taget, menar han.

Det är en ren och vårdslös spekulation. De framstår som nybörjare. Nu sitter Kommunal med pengarna i knät på en hårt pressad bankbransch, med höga lagkrav, räntepress och hotande bobubbla runt knuten.

Anders Sundström (Tidigare S-minister) är styrelseordförande i Swedbank, där han sedan 2009 varit vice ordförande. Folksam med bland annat ambitiös miljöprofil och en image som knappast andas jaktresor i privatjet.

I Folksams styrelse sitter Kommunal. Att höjdarna inom kommunal har koppling till Swedbank via Folksam är ingen ursäkt.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Konsumentmakt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel