Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När får vi en heltäckande lag mot mobbing?

350 personer tar sina liv på grund av mobbing varje år och samhällskostnaden är runt 40 miljarder om året! Alla har rätt att bli behandlade på ett icke kränkande sätt! Det är dags för en lag mot mobbing nu!

Det är fler som dör med anledning av mobbing än vad som omkom i trafiken under 2011. Det är nolltolerans mot dödsolyckor i trafiken men när det gäller mobbing så räknas det inte ens som ett brott. Den som anmäler får inom kort allt som oftast ett brev från åklagarmyndigheten att fallet läggs ner för att brott inte kan styrkas. När det gäller kränkande särbehandling i arbetslivet så finns det en föreskrift från arbetsmiljöverket vilken i sig är tydlig och bra men en lucka i lagstiftningen gör att arbetstagare systematiskt kan frysas ut av kollegor eller chef utan att någon ställs till svars. Vare sig arbetsmiljölagen eller diskrimineringslagen är tillräcklig när det gäller mobbing, vilket innebär att det idag enligt lag i princip är tillåtet med mobbing mot vuxna.

Däremot när det gäller mobbing mot barn och ungdomar i våra skolor så säger både skollagen och diskrimineringslagen att skolan omedelbart måste agera om någon utsätts för mobbing. Skolan är skyldig att arbeta förebyggande mot mobbing med handlingsplaner och vilka åtgärder som ska vidtas vid mobbing.

Vad gäller den nyaste formen av mobbing - nätmobbing, där någon blivit trakasserad på nätet - så kräver lagen att det eventuellt misstänka brottet ska kunna leda till fängelse för att polisen överhuvudtaget ska kunna agera. Om den möjligheten inte finns så är det lönlöst att försöka få fram uppgifter om gärningsmannen. I fråga om nätmobbing så är lagen om elektronisk kommunikation ett hinder från att söka information om nätmobbaren då vikten av yttrande- och informationsfrihet ska beaktas

När det gäller dödsfall i trafiken är det nolltolerans - men när det gäller mobbing så står man oskyddad! Det är dags att sätta ner foten och införa nolltolerans mot mobbing! Det är dags att ta detta gigantiska folkhälsoproblem som orsakar så mycket onödigt lidande och stora samhällskostnader på allvar. Därför vill vi att det införs en lag mot mobbing nu!

Agneta Oreheim, ledamot Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel