Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När idrottsstaden Sundsvall visade upp sig

Oskar Lund skriver om ett minne från idrottsåret 2015.

Där satt hon i en fåtölj utplacerad framför hotellet på Södra berget och gjorde en segerintervju i direktsänd tv. Världsstjärnan, skiddrottningen och Sundsvallsbon.

Charlotte Kalla hade precis vunnit ett unikt rullskidlopp uppför de branta backarna i mina kvarter på Södermalm i Sundsvall och pustade nu ut i ledarfåtöljen.

Loppet hade gått över den nya Sundsvallsbron, vidare längs gatorna upp mot stadsberget och för de boende där banan slingrade sig fram var det bara att ta en solstol och sätta sig på trottoaren för att heja på.

"Jag tror aldrig att det har varit så mycket folk ut efter Södra berget som det var i dag. Det är mycket bilar som tutar och folk som hejar", sa hemmaåkaren Anders Svanebo efteråt.

Han vann, precis som sambon Charlotte Kalla, SM-tävlingen i hemmabacken. Extra kul för Stockviksåkaren som varit drivande i planeringen och genomförandet av loppet.

Det var ett perfekt skrivet manus, och idrottsstaden Sundsvall visade upp sig från sin allra bästa sida under en stekhet sommardag. Eller under en hel vecka om man ska vara ärlig.

Att jobba under den där SM-veckan var både fantastiskt och stundtals riktigt jobbigt. Som sportreporter var det otroligt späckade dagar och solen gassade, men det går ju knappast att klaga.

Varken på jobbet eller på sättet som Sundsvall visade upp sig.

Nog för att det blev ett par missöden (framför allt de magsjuka vattenpolospelarna), men totalt sett så var det här en vecka att minnas och vara stolt över som Sundsvallsbo.

Idrottsligt var det läckert att världsnamn som Charlotte Kalla och Sarah Sjöström deltog och dominerade och att man fick se hemmahopp som Johannes Skagius och Fredrik Svensson plocka medaljer, men även bredden imponerade.

Det var gymnastik, roller derby, rallysprint, varpa, boule, tyngdlyftning, handigolf, bågskytte, frisbee, tennis, inlinehockey och mycket, mycket mer.

Jag gillar verkligen tanken med att samla de här mindre idrotterna under en späckad vecka, och intresset blir utan tvekan större för sporter som annars knappt hade fått någon uppmärksamhet alls.

Att sedan vädergudarna levererade under hela SM-veckan gjorde inte saken sämre.

Det var egentligen, som kollegan Lindahl säger, bara i Selångersån som det sket sig.