Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När katten är borta dansar råttorna på bordet: Kallas kamp blir mot Johaug

I Marit Bjørgens frånvaro sägs skidornas världscup bli en tvekamp mellan Charlotte Kalla och Therese Johaug. Ett första svar kommer i dag i premiären i Finland. Vid lunchtid inleds sprinttävlingen i Ruka. Där körs sedan distanslopp i fristil på lördag och klassisk stil på söndag.

Vid lunchtid inleds sprinttävlingen i Ruka. Där körs sedan distanslopp i fristil på lördag och klassisk stil på söndag. Sveriges skiddrottning har som bäst varit tvåa i minitouren i Finland. 2013 hade hon bara tidernas skiddrottning, Marit Bjørgen, framför sig. Men placeringar vill hon inte orda om nu.

– Det kan ju vara tre andra som gör det superbra och att jag också åker på den förmåga jag har just nu. Då måste jag vara nöjd, även om jag inte är direkt sprudlande när jag passerar mållinjen, säger Kalla.

Det faktum att höggravida Bjørgen saknas i vinter öppnar för andra att ta över världscuptronen. Många ser en tronduell mellan Charlotte Kalla och Therese Johaug under säsongen. De var båda överlägsna i sina respektive säsongspremiärer på hemmaplan.

Och de kommer få ovanligt många tillfällen att mötas, eftersom det inte är något mästerskap under säsongen.

– När det är mästerskapsår väljer man bort fler tävlingar. Nu gäller det att försöka hålla en så hög nivå som möjligt under hela säsongen.

Kalla har på förhand bara valt bort en enda hel världscuphelg, slovenska Planica 16-17 januari, helgen efter Tour de Ski.

– Jag måste givetvis värdera under vägen om jag ska hoppa över fler tävlingar. Om man tappar formen totalt kanske det är bättre att lägga in träning i stället.

Det svenska herrlaget har en tunnare trupp till världscuppremiären eftersom veteranerna slutat, bytt spår eller blivit sjuka.

I stället har en åkare som Karl-Johan Westberg fått en plats i minitouren i Ruka. Det var andraplatsen i Sverigepremiärens sprint förra helgen som tog honom till Finland.

– Det ska bli skitkul att köra tre tävlingar. Jag ser mig som ganska allround, när jag är i form kan jag åka bra på distans också, säger han.

– Jag vet ju vad jag kan, jag litar på min egen förmåga. När jag får till det är jag på den nivån jag var i Bruksvallarna och det räcker för att komma med hit, säger Westberg som har en femteplats i SM-sprinten 2014 som bästa seniormerit.

Emil Jönsson och Teodor Peterson har sett bättre tävlingsdagar än de i Bruksvallarna, men får ändå ses som de tyngsta svenska sprintnamnen i Ruka.