Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När kommer boken tillägnad alliansen?

Regeringen har beslutat att ta bort den bortre tidsgränsen för hur länge en människa kan vara sjukskriven. Nu ska ingen bli utförsäkrad för att man är sjuk längre än två och ett halvt år.

Förslaget träder i kraft från och med den 1 februari år 2016.  Sjukförsäkringssystemet blir humanare och tryggare. Det är trots allt ett friskhetstecken i en förövrigt sjuk värld. För är en människa sjuk - är en människa sjuk. Sjukdom kan innebära att man inte kan jobba överhuvudtaget.  Och människor blir inte friska bara för att den ekonomiska tryggheten dras bort på det datumet individen varit sjuk för länge.  Det spär istället på den ekonomiska stressen och kan få förödande konsekvenser för både den sjuka personen och dess familj. Och katastrof för plånboken också – så klart.

De som drabbats hårdast av reglerna är naturligtvis de som inte badar i grädde och sockervadd. Tuffast för de som står längst ner på samhällsstegen alltså. Att Alliansen inte fick förnyat förtroende tror jag har mycket med att göra för hur reglerna om sjukpenning slog mot de som hade det svårt – nämligen de allvarligt sjuka människorna. För hur länge personen måste vara borta från jobbet beror naturligtvis på hur allvarligt sjuk personen är. På Facebook läser jag ett inlägg om en person som ber folk lägga in pengar på hens konto på grund av att människan inte längre är berättigad sjukpenning. Människa beroende av andra människors välvilja.

Som den boknörd jag är så måste jag googla böcker och sjukdomar när nyheten om tidsgränsens död kommer. Är ju övertygad om att konst, litteratur, kultur säger något om vår samtid. Har det kommit några romaner om att bli sjuk och sedan utförsäkrad?

2011 skrev litteraturvetaren Katarina Bernhardsson i Forskning och framsteg om böcker om sjukdomar som en växande trend. Hon har forskat om sjukdomar i litteraturen. Att läsa om sjukdomar är ett sätt att förstå att ohälsa ingår i livet enligt henne. Blev det som Katarina Bernhardsson siade? Kom det en boom om sjukdomar i romanvärlden?

Försöker komma på om jag i närtid läst en roman som skildrar en människa som är sjuk, för sjuk för att orka jobba. För sjuk för att fungera i livet. Den första bok jag kommer på är självbiografin I kroppen min av Kristian Gidlund. Men den har jag ju inte läst….vågade inte, eftersom han dog. Så ung. Så får livet inte vara. Så är livet.

Sedan har vi Tom Malmquist självbiografiska I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som kom ut i höstas.  Det handlar om hur han blev änka och pappa – samtidigt. Medan han vårdade sin prematura dotter besökte han sin dödssjuka kärlek  – som dog en vecka efter förlossningen. Hon fick inte se sin dotter i livet. Men den har jag inte heller läst- eftersom hon dog. Jonas Gardell skrev hyllade romantrilogin Torka inga tårar utan handskar om HIV- epidemin under 80-talet. Den har jag inte heller läst. Under 80- talet var HIV och AIDS lika med döden och …jag har antar att Gardells trilogi är full av döden. Vet inte om ovanstående böcker kan stärka tesen om en trend om sjukdomslitteratur. Snarare litteratur om döden.

---

Tänker: När kommer den första romanen om att vara allvarligt sjuk väldigt länge och sedan tappa ekonomisk försörjning för att man inte lyckades bli frisk på rätt datum? Först tappa hälsan, och sedan tappa försörjning. Mardrömmens mardröm. Boken kan ju tillägnas Alliansen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel