Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När motviljegenen blockerar

Elaka Fröken Fårskalle
Text: Sanna Juhlin
Bild: Millis Sarri
6 - 9 år

Den älskade fröken Lovisa ska ha en bebis och i stället ska klassen få en vikarie: Olga Fjor. På förhand bestämmer sig klassen för att inte tycka om henne och att göra livet surt för henne. Tills saker händer som får dem att upptäcka att hon är riktigt trevligt.

Format, textlängd och bilder antyder att boken är tänkt för förskola/lågstadiet, och ibland hade texten vunnit på att vara lite rakare. Man saknar också till exempel barnens första reaktion på fröken Olgas inträdande i klassrummet; så mycket som de spekulerat måste de ju ha tänkt något när hon inte ser ut att vara fåraktig och elak.

Innehållet är dock riktigt bra: en klockren skildring av vad som händer när vi (barn eller vuxna) låter genen som heter "motvilja mot förändringar" slå igång och blockera både sinnen och förnuft, och till och med utlösa tendenser till mobbning. Extrapoäng för att fröken Olga inte gör hjältedåd för att bli accepterad - även om det väl hjälper att hon är bra i fotboll.

Bilderna är effektfulla, pricksäkra och skojigt vildsinta, och greppet att inte öda tid på att utse en huvudperson, utan låta barnen berätta i ett kollektivt "vi", är befriande funktionellt och enkelt.