Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När samhället krockar med individen

Vi står tillsammans i det lätta regnet på torget. Det är lunchtid och min kompis ska gå och köpa vantar. Han försöker förtvivlat beskriva en personlighetstyp. Till slut lossnar det:

"Du vet, en sån där som öser på med partyhattar och ballonger."

Och jag förstår vad han menar, för visst säger vår användning av emojis något om oss.

David Simons berättande kan beskrivas som motsatsen till emojis. Simon låter verkligheten flyta ut i all sin blekhet. Det får vara trist, långsamt och oklart men blir i längden, som helhet, sylvasst. Som i långköraren The Wire och senast i miniserien Show me a hero, som finns att se på HBO Nordic.

Det känns aningens långsökt att i Sundsvall rekommendera ett sex timmar långt tv-drama om en lokalpolitisk surdeg i staden Yonkers, norr om New York, men det är precis vad jag ska göra. För David Simon är inte bara bra på att låta berättelser få ta tid, han lyckas också fånga samhällsbyggets krockar med oss som individer, och det ser väldigt lika ut överallt.

Show me a hero berättar den verkliga historien om ett nationellt beslut om att bygga allmännyttiga bostäder för att motverka segregation. Ett beslut som kritiseras lokalt men drivs igenom av en federal domstol, vilket gör att Yonkers borgmästare Nick Wasicsko (utmärkt spelad av Oscar Isaac) hamnar i kläm mellan domstolen och sina väljare.

Husägare i stadens medelklassområden vill inte bli grannar med "slöddret" och protesterar högljutt, medan utsatta människor i fattiga områden ser de nya bostäderna som en chans att komma bort från droger och våld. Politikerna i sin tur manövrerar hela tiden frågan med nästa val i fokus.

Det är en frustrerande bild av tillvaron och den är lika sann i dag som då berättelsen utspelar sig, mellan 1987 och 1994. Lyssna till exempel hur det låter när en mötesplats för socialt utsatta ska placeras här i stan. Eller ett flyktingboende.

Att se Show me a hero eller någon annan serie av David Simon (Homicide, The Wire, Treme) är att få tillgång till en fullt utvecklad berättelse, ur olika perspektiv, med all dess inneboende komplexitet. I jämförelse framstår allt annat tv-drama som att någon bara öser på med partyhattar och ballonger.

Håkan Norberg

Håkan skriver och filmar. Ibland för att han måste, ofta för att han vill.