Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ska S-majoriteten våga ta beslut?

TV: I klippet ovanför ger ST:s politiske redaktör Marcus Bohlin sin syn på landstingets ekonomi.

Landstingets hälso- och sjukvård blöder både ekonomiskt och med personal som lämnar, samtidigt ökar stafetterna lavinartat. Kraftfulla åtgärder för en bättre arbetsmiljö och ett effektivare landsting med patientsäkerhet och kvalitet är ett måste för att klara framtiden.

Sedan valet har S-majoriteten visat sin oförmåga att fatta de nödvändiga besluten, genom att sparka ett landstingsråd och en landstingsdirektör och nu har hela majoriteten brutit samman och slängt ut Vänsterpartiet. Det är hög tid att sluta hitta syndabockar och i stället börja leda och fatta de nödvändiga beslut landstinget behöver innan det är för sent.

Läs mer här: Gör en nystart från grunden – lev upp till vad ni lovat

Läs mer här: Sök en lösning över blockgränsen

Medan vi alla väntar på beslut ger fler och fler medarbetare upp. Man orkar inte vänta längre och allt fler sjukvårdspersonal lämnar nu landstinget. Följden blir allt färre vårdplatser och allt längre köer till vården. Hälso- och sjukvårdens underskott har enligt bokslutet ökat till hissnande 315 miljoner kronor. Stafetterna ökar men eftersom kompetensförsörjning är ett problem i hela landet blir det också allt svårare att få tag i stafetter till vissa specialiteter. Västernorrlänningarna har all anledning att känna sig oroade.

Liberalerna har sedan valet lämnat in ett 20-tal motioner och interpellationer med fokus på hur landstinget ska bli en bättre arbetsgivare med bättre arbetsmiljö för de anställda. Klarar landstinget inte den nödvändiga kompetensförsörjningen kan vi inte heller förvänta oss en kvalitativ och patientsäker vård med en ekonomi i balans. Vi väntar med spänning på hur majoriteten väljer att hantera våra förslag. Särskilt eftersom vi inte har sett att de presenterat några egna förslag på hur vi ska komma till rätta med den i dagsläget ohållbara arbetssituationen för personalen.

Som liberaler kan vi inte acceptera en ojämlik vård i vårt län. Det var därför som vi redan 2003 föreslog att samordna landstingets sjukvård i länet för en god kvalitet och effektivare ledning. Beslut togs i fullmäktige först 2011 och länskliniker är införda men fortfarande saknas en struktur för en vårdkö i länet.

Visst borde det vara självklart att samla hela landstingets resurser runt patienten. Att åka en bit bort för en behandling som sker sällan för att få en mer jämlik vård, bättre kvalitet och snabbare omhändertagande. Vi är därför övertygade om att landstinget behöver en organisation som mer utgår ifrån medborgarnas behov.

Vi vill se en satsning på primärvården för bättre vård på hemmaplan för länets kroniker och våra mest sjuka äldre. Och att landstinget tillsammans med kommunerna verkar för en bättre folkhälsa, vilket är en nödvändig framgångsfaktor för en bättre livskvalitet och att resurser styrs till våra mest sjuka.

Men ytterst handlar det om hur vi får fler personal till vården och en bättre styrning och ledning av vårt landsting.

Varför har inte tidplanen för insatsplanen kunnat hållas så att vi kan ta beslut?

När får vi tydliga och raka besked?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ingeborg Wiksten

Liberalernas landstingsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel