Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När solen är uppe frossar fåglarna på borden

I Elisabet och Bernt Carlssons trädgård är det fest. En mängd småfåglar samlas för att äta upp sig under vintern. Men det är inte bara fåglarna som trivs. Fågelräkningen är en av årets höjdpunkter för fågelentusiasterna.
Och här får den annars så givna ettan på listan, talgoxen, konkurrens av en rödbröstad herre.

Det är en lugn förmiddag i Gångviken. Kvicksilvret visar någon enstaka minusgrad och solen lyser upp trädgården där fågelborden och talgbollarna trängs. Med andra ord perfekta förutsättningar när Elisabet och Bernt Carlsson går in på den tredje och näst sista dagen av årets fågelräkning "Vinterfåglar Inpå Knuten".

Bäst utkiksplats har de från köksbordet där de tålmodigt sitter och väntar på att fåglarna ska dyka upp. Men i år har inte tålamodet prövats nämnvärt – långa stunder kryllar det av hungriga småfåglar i trädgården.

– Det har varit väldigt mycket fåglar i vinter, och det är så roligt att se. Som naturvän tillför det här en dimension till intresset, säger Elisabet.

Vid ett besök hemma hos paret Carlsson är det enkelt att se vad som är deras stora passion. Det är fåglar högt och lågt, på vepor, brickor och i krukväxter, och när klockan slår hel timme fylls köket av stämningsfullt kvitter.

– Vi har totalt 62 fåglar här i köket. När barnbarnen är på besök brukar vi ha det som sport att de får gå omkring och leta efter alla fåglar, säger Elisabet.

Årets räkning bjuder inte på några större överraskningar. Talgoxen brukar vara ohotad etta på topplistan ser ut att sluta högst upp såväl i landet som i Västernorrland även i år. Men när Bernt och Elisabet gör en sammanställning på söndagen får den faktiskt dela förstaplatsen med domherren, med åtta fåglar var. I övrigt har fyra blåmesar, en björktrast, två pilfinkar, en gulsparv, fyra skator, en grönfink, två nötväckor en svartmes, en trädkrypare och inte minst två större hackspettar visat sig i deras trädgård.

– Det handlar bara om att äta från solens uppgång till dess att den går ner. De äldre fåglarna vet var det finns mat och stannar så länge det finns kvar. De känner till vår adress, säger Bernt.

Men Elisabets favorit håller sig inte framme riktigt än.

– Rödhaken kommer tidigt på våren, och han är så söt med ett lite speciellt läte. Även talgoxen börjar sjunga nu och då känner man att våren närmar sig. Våren är ju fågelskådarnas tid och något man alltid ser fram emot, säger hon.

Rapporterar gör man enklast på nätet (www.vinterfaglar.se) eller via en ny app, men det går även att skicka sina rapporter på posten. Elisabet och Bernt gör sina rapporter online och har även en del modern utrustning till sin hjälp, så som en avancerad tubkikare.

– Vi tar en del bilder med mobilen genom tuben, och det blir faktiskt rätt bra, säger Bernt.