Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När SVT blev kopplare

600 singlar sökte till årets säsong av "Gifta vid första ögonblicket" av SVT. Sex blev uttagna.

Ni kan programrefrängen va? Singlarna träffas för första gången vid altaret och gifter sig omedelbart med varandra.

De tre nyblivna äkta makarna har ett gäng av experter kopplade till sig för att hantera att vara gift med en total främling: legitimerad psykolog, präst, samtalsterapeut. Innan själva giftermålet har ett team pusslat ihop paren – till vad som är tänkt att bli den perfekta matchningen. Efter fyra veckor ihop ska paren ta beslut om de ska fortsätta vara gifta – eller skilja sig.  

Om en ser skilsmässor som en tragedi så är "Gifta vid första ögonblicket" rätt och slätt tragedi-tv. Samtliga tre par valde att splittra sig.

Förra säsongens tre par är också skilda. SVT är alltså värdelösa som kopplerskor.

Så klart – de ska väl syssla med att göra tv för licenspengar och inte agera dejtingkonsulter.

Det är sådant feltänk kring programmet – även om det naturligtvis är underhållande att kolla på en tragedi – det visste ju redan de gamla grekerna.

Det som skaver rejält är att SVT stöttar idén på arrangerade äktenskap! I det finns det sådan pinsam, fruktansvärd, medelklassig, vit, manlig tondövhet. Till exempel: Arrangerade äktenskap (som sker bortom SVT:s strålkastarljus) är arrangerade i en patriarkal maktordning där kvinnorna och flickorna generellt är mest utsatta. Det går att läsa i kunskapsbanken för Nationell centrum för kvinnofrid. Vidare: Studier från flera europeiska länder har visat att konflikter i samband med ingåendet av äktenskap ofta är bakgrunden till hedersrelaterat våld.  

Och det här fruktansvärda synsättet på relationer – arrangerade äktenskap – är något som SVT indirekt hjälper till att normalisera genom att göra tv av det.

Programmet visar nonchalans kring att det enligt en rapport från 2009 av Ungdomsstyrelsens så var det cirka 70 000 personer i åldern 16-25 år som upplevde att de inte kan välja partner fritt i Sverige. Det är högst alarmerade siffror om en verklighet som unga människor i Sverige befinner sig i! Men SVT, de tror på arrangerade äktenskap.

I DN får projektledaren Siri Bergerud frågan om det går att hitta kärleken på det här sättet?

– Bevisligen har det gått i andra länder. Men det är så klart oändligt med faktorer som spelar in, svarar hon.

 Ja, det är klart. Att det är ett kopplat till en mansstruktur där människor, i huvudsak kvinnor och flickor, far mycket illa, det lilla faktumet behöver vi inte bry oss om. Det funkar ju!

 Den legitimerade psykologen Fredric Bohm säger till SVT sajt att det finns problem med arrangerade äktenskap.

– Arrangerade äktenskap har utmaningen framför allt på attraktionssidan. Det är relativt lätt att hitta äktenskap som håller långsiktigt, säger han.

I SVT:s värld är således det största problemet med arrangerade äktenskap att liggfaktorn är dålig.

Men hallå: Kan inte någon i SVT:s korridorer ryta ifrån så att det här sociala experimentet inte ska ske i en säsong till?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel