Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ungdom står mot visdom blir valet lätt för arbetsgivaren – ingen vill anställa någon över 50

Man vill från våra politiker förändra pensionsåldern till minst 68 år. Det är säkert helt klart befogat med tanke på hur de själva har det. Men pröva som mig, en man som jobbat från -81 i samma företag och sen tvingats sluta 2016 på grund av att mina axlar inte kunde klara av tyngderna i jobbet efter avklarad utbildning. Sen fick jag sex månader av Försäkringskassan till att fixa mitt problem. Det var inget som någon berättade för mig. Efter sex månader blev det ingen inkomst från vare sig Försäkringskassan eller arbetsgivaren.

Nu i efterhand verkar det vara avstämt mellan politiker och arbetsgivare. Om du utsätts för att tappa all ersättning på samma månad så bör du ha sparat en årslön. Arbetsgivaren vill att du ska säga upp dig själv och Försäkringskassan pressar på – arbetsgivaren slipper kostnader som förs över till samhället ändå. Försäkringskassan har sluppit kostnaden men personen finns kvar i livet och skall slussas in i en värld av existensminimum. Den personen måste då sälja av allt – hus, lägenhet, bil, allt som inte är måsten för att blanka sin ekonomi mot socialtjänsten.

När ska våra politiker inse att det är de som skapar många av våra hemlösa?

För Plus-kunder: Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar på en annorlunda trend i Sundsvalls kommun

Är det konstigt att våra hemlösa växer i omfång, det finns ingen värdighet i hur våra fattiga behandlas i detta land. Där de största bidragstagarna är våra politiker, men att att lätta på sina inkomster för de fattiga, glöm det. Ni är de samma som vill att vi ska jobba till 68 år. Det finns nu ingen arbetsgivare som vill anställa någon över 50 år, de vill helst ha nya studenter direkt från högskolan. Då försvinner erfarenheten långt bort. De vill sälja in unga och utvecklingsbara, äldre sorterar de bort oavsett deras kunskap. Därför ser man samma jobb dyka upp hela tiden, ungdom mot visdom. Väljer man hela tiden ungdom så kommer man att förlora, det var annat tidigare.

När ska våra politiker inse att det är de som skapar många av våra hemlösa? Du behöver inte vara missbrukare i Sverige för att förlora allt, men det finns väldigt få chanser efter sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Är du utanför arbetsgivarnas önskemål får du rikta in dig på socialbidrag. Är det så konstigt att vissa hamnar på gatan? Jag tror inte att någon politiker har hamnat där, oavsett deras problem.

För Plus-kunder: Företagen besökte Mittuniversitetets arbetsmarknadsmässa – alla sökte personal

Varför ska det vara skillnad när det handlar om de som betalat skatt i hela sitt liv och de som levt på de skattepengarna i hela sitt liv. Det måste finnas en akt av sanning och det är den, om du som äldre skattebetalare utan några komplikationer blir arbetslös och intensivt söker jobb men arbetsgivarna utan undantag sorterar bort dig på grund av ålder. Vad ska man göra då, har ni tänkt? Ni är så inne i er trygga värld att ni inte ens reflekterar över hur arbetsgivarna tänker.

Samma politiker vill att vi skall jobba längre, men arbetsgivarna vill inte ha dem äldre.

Roger59

Läs också:

KD: Unga ska få lättare att komma in på arbetsmarknaden

►  Vision: Satsa på ökad samordning för etablering av nyanlända

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel