Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära en miljard människor svälter

Bara i år sjönk 40 miljoner människor ner i kronisk hunger. Förra året passerade 75 miljoner den gränsen. I dag saknar 963 miljoner människor de allra nödvändigaste livsmedlen.

Dessa dystra fakta finns i en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

– En ökning med 40 miljoner, det motsvarar hela Spaniens befolkning. Och ökningen 2007 på 75 miljoner motsvarar alla de nordiska länderna plus Italien, konstaterar Christina Engfeldt, ansvarig för FAO:s information i Norden.

– Och ökningen har ägt rum i alla utvecklingsregioner. Så det blir mycket svårt att nå målet att halvera antalet hungrande till 2015. Men skulle vi uppnå det så innebär det att vi skulle minska antalet hungriga med 500 miljoner, säger Engfeldt.

Målet att halvera världens svältande skara fattades redan 1996 på ett toppmöte. Enligt FAO krävs nu, sex år före deadline, investeringar på 30 miljarder dollar varje år i fattiga länder för att framför allt stimulera jordbruket, om halveringsmålet ska nås.

Den viktigaste orsaken till att så många fallit under svältgränsen är, rätt självklart, de dramatiska prisökningarna på livsmedel de senaste åren. Men trots att priserna under 2008 sjunkit – på de viktigaste sädesslagen har de halverats – består matkrisen i många fattiga länder.

De flesta av världens hungrande, två tredjedelar eller 583 miljoner förra året, bor i Asien, den folkrikaste världsdelen. Men flera länder där har gjort stora framsteg i sina strävanden att nå halveringsmålet, framför allt gäller det Thailand och Vietnam.

Flest hungrande i förhållande till folkmängden finns annars i Afrika söder om Sahara. Där svälter var tredje människa. Totalt var dessa förra året 236 miljoner.

Och i Kongo har inte bara livsmedelspriserna utan också det militära våldet bidragit till en stark ökning av svälten. I dag beräknas över 43 miljoner kongoleser svälta.