Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära hälften fick rätt efter överklagande

17 äldre personer i Sundsvall överklagade första halvåret 2012 socialtjänstens nej till en plats i ett äldreboende. Så här gick det med deras överklaganden:

Man, 84 år

Han klarar sitt dagliga liv trots flera sjukdomar men känner sig orolig och mycket otrygg i sitt nuvarande boende. Sover dåligt, är ensam och går inte ut. Han litar inte på trygghetslarmet

Kommunen (socialtjänsten): Nej till plats i äldreboende

Förvaltningsrätten: Ja till plats i äldreboende.

Kvinna, 82 år

Hon känner sig vinglig och är rädd att ramla och inte ta sig upp. Hon har dåligt minne, är ensam, orolig och tycker att livet inte är värt att leva. Klarar sig fysiskt med mat från hemtjänsten.

Kommunen: Nej

Rätten: Ja

Man, 80 år

Han bor med sin hustru som hjälper honom med det mesta. Han har hjärtklappning och är dement sedan flera år. Behöver stöd för de flesta sysslor men har svårt att komma överens med sin hustru.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Kvinna, 83 år

Hon känner sig otrygg i hemmet, och med hemtjänsten. Hon använder inte trygghetslarm. Hon minns allt sämre och hennes mentala hälsa varierar. Hon bor tre halvtrappor upp utan hiss.

Kommunen: Nej

Rätten: Ja

Kvinna, 80 år

Hon är ensam hela dagarna, klarar inte alla sysslor i hemmet, är otrygg och klarar knappt att gå själv. Hon har glömt att låsa dörren och har näst intill blivit folkskygg.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Kvinna, 87 år

Hon bor ensam och klarar sin personliga omvårdnad men har hjärtbesvär och ser mycket dåligt, är blind på ett öga. Hon känner obehag inför hemtjänsten då hon inte ser vilka de är.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Kvinna, 80 år

Hon har andningssvårigheter och hjärtproblem, klarar inte att utföra några sysslor hemma. Hon känner sig mycket ensam, rädd och otrygg. Hon har sedan länge stor ångest över sin situation.

Kommunen: Nej

Rätten: Ja

Kvinna, 85

Hon kan inte gå ut utan ledsagare. Hon saknar uppfattning om dygnet, är rädd och känner sig mycket otrygg, ringer ofta sina barn och gråter. Klarar inte att använda spisen.

Kommunen: Nej

Rätten: Ja

Kvinna 89 år

Hon känner sig otrygg hemma efter att ha varit utsatt för telefonbedragare. Kraftigt försämrad syn på kort tid. Har hemtjänst till viss del men vill hellre bo på äldreboende där hon har flera vänner.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Man, 79 år

Han har dåligt minne, är nedstämd och orolig, särskilt efter hustruns bortgång. Han saknar sociala kontakter. Klarar att ta hand om hemmet på egen hand, har ingen hemtjänst.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Kvinna, 91 år

Hon sköter de flesta sysslor i hemmet själv liksom den personliga omvårdnaden. Hon tycker ensamheten är svår, har dålig ork och ryggbesvär. Har varit inlagd på sjukhus och deltar inte längre i aktiviteter.

Kommunen: Nej

Rätten: Nej

Kvinna, 90 år

Hon har fått en plats i ett äldreboende men inte det boende som hon själv vill ha. Därför överklagar hon beslutet till förvaltningsrätten. Men lagen ger ingen rätt att välja äldreboende.

Kommunen: Ja, men får inte välja boende

Rätten: Nej till överklagan

Man, 83 år

Han fick först avslag på sin ansökan om plats på äldreboende, och överklagade. Redan innan förvaltningsrätten tagit upp överklagandet ändrade kommunen sig. Yngve får plats på äldreboendet.

Kommunen: Ja

Rätten: Avskriver frågan

Kvinna och man, båda 80 år

Hon och han vill flytta tillsammans till ett äldreboende. Paret har överklagat till förvaltningsrätt och kammarrätt.

Hon är nästan helt blind, klarar inte sina sysslor själv, har dåligt minne och har drabbats av stroke vid tre tillfällen, har ofta huvudvärk. Hon är orolig och använder inte trygghetslarm.

Han är lungsjuk och har hjärtbesvär, har kraftigt nedsatt kondition och nedsatt rörlighet.

Kommunen: Nej till båda.

Förvaltningsrätten: Nej till båda.

Kammarrätten: Ja till henne, nej till honom.

Kvinna, 94 år

Hon rör sig allt sämre, hennes hälsa har försämrats mycket det senaste halvåret. Hon anser nu själv att hon inte längre klarar att bo i sitt nuvarande hem.

Kommunen: Nej

Rätten: Ärendet inte avgjort

Kvinna 80 år.

Maj-Britt har kämpat med sin svåra värk men fått besked att hon inte kan opereras i höfter, knän eller rygg på grund dålig kondition. Beskedet gör henne deprimerad och hon saknar livslust.

Kommunen: Nej

Rätten: Ärendet inte avgjort.

Källa: Förvaltningsrätten