Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära svensk seger mot Ryssland

Sverige tog en historisk poäng när laget spelade oavgjort 19–19 mot Ryssland i den tredje EM-matchen.
Men det kunde ha blivit seger.
Svenskorna ledde med fem mål långt in i den andra halvleken.

Det kunde också ha blivit förlust.

Med tio sekunder kvar att spela vräkte sig Linnea Torstenson fram och kunde hårt trängd dunka in den poänggivande sista bollen för Sverige.

Hon vågade och lyckades, trots en rad missade skott strax därförinnan.

– Tänkte inte så mycket. När läget kommer måste man nypa till, annars kan man lika gärna gå och sätta sig på läktaren, sade skytten Torstenson, som inte kom upp i normal effektivitet.

Skotten var inte lika skarpa som vanligt och satt ofta i lagom höjd för de ryska målvakterna.

– Jag sköt otajmat, ärligt och ofta med dålig ansats. Målvakten behövde knappt rädda, sade Linnea Torstenson självkritiskt.

Sverige inledde friskare och fräckare än i de båda inledande EM-matcherna.

Laget har ingen seger mot Ryssland sedan våren 1996, nu såg man ut att kunna vinna igen.

Efter en jämn öppning av matchen var det Sverige som tog tag i matchen efter tio minuters spel. Sara Holmgren från linjen, Johanna Ahlm två gånger i rad och så en kontring av Matilda Boson. Strax efteråt ett genombrott av Therese Islas Helgesson - plötsligt var anfallskrampen från de tidigare matcherna borta och svenskorna hade gått från underläge 3-4 till ledning med 8-4.

Försvarsjätten Johanna Wiberg var suverän. Under drygt 19 minuter av den första halvleken höll svenskorna tätt bakåt, Madeleine Grundström tog 72 procent av skotten och bara fem mål lyckades ryskorna få in före paus. Det är osannolikt starkt mot ett lag som Ryssland.

Efter pausvilan inledde man lika bländande och tio minuter från slutet ledde Sverige med 17–12.

Men sedan tog det stopp.

– Anfallsspelet gick helt i stå. Vi började ta dåliga lägen samtidigt som vi inte orkade gå upp på deras skyttar som i första halvlek, sade Linnea Torstenson.

Sju minuter från slutet blev försvarsresen Johanna Wiberg skadad och tvingades utgå.

Det gav Ryssland bättre lägen att gå ikapp.

– Johanna är enormt viktig, har en väldig drivkraft och kan hålla två ryskor borta på egen hand. Det kom igenom några skott för enkelt på slutet, sade Sveriges målvakt Madeleine Grundström, som efter sin makalösa räddningsprocent i den första halvleken slutade på mera mänskliga 46 procent till slut.

Några minuter från slutet var Ryssland i ledningen för första gången och en minut från slutet såg Jekaterina Davydenko ut som en matchvinnare när hon vräkte i 19–18 för Ryssland.

Sedan visade Linnea Torstenson sitt stora mod när hon kvitterade.