Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära tio miljoner ska satsas på att utbilda nyanlända och studenter

9,6 miljoner kronor får Mitthem och Mittsverige Vatten och Avfall i EU-medel för att under en treårsperiod jobba med hållbarhet kopplad till boendet.

Annons

En boutbildning för nyanlända och studenter dra igång till hösten.

Två lokaler i Nacksta och Skönsberg kommer att byggas om och förses med kök, badrum och tvättstuga där två ambassadörer från bolagen kommer att finnas på plats.

– Vi vill öka kunskapen kring boendefrågor för nyanlända, men även för förstagångshyresgäster som till exempel våra studenter som hyr en lägenhet för första gången, säger Kate Almroth, projektledare på Mitthem i ett pressmeddelande.

På MSVA, Mittsverige Vatten och Avfall är projektet efterlängtat.

– Vi har länge velat jobba mer med information till nyanlända men har inte kommit fram till hur det kan göras på ett bra sätt. Genom det här samarbetet med Mitthem drar vi nytta av varandra och ger oss möjligheter till en kommunikation som vi aldrig tidigare kunnat erbjuda, säger Anna Törngren, kommunikatör på Mittsverige Vatten och Avfall.

Tanken med projektet är att hyresgästerna ska få lära sig använda vatten på rätt sätt, källsortera, städa och hur man exempelvis gör rent köksfläkten.

Läs också: Rätt och fel när man hyr sin bostad – här är det som gäller

– Målet är att individen ska känna sig tryggare i sitt nya hemland och även lära sig om sina rättigheter, men också vilka skyldigheter du som hyresgäst har, säger Kate Almroth.

Utöver boutbildningen kommer pengarna att gå till olika aktiviteter och kampanjer kopplade till temat samt utveckla en programvara för att utbilda personer som varken förstår svenska eller kan läsa.

FLER NYHETER:

Brand i container på Ica Maxis parkering: "Brinner för fullt"

För Plus-kunder: Glädjefest och jubel när studenterna springer ut på Hedbergskas trappa – se hela firandet här

Insändare: Hög tid Sundsvallsborna lär sig skylten – det är varannan som gäller på gamla E4

För Plus-kunder: Granits nya vardag – jobbar för första gången i livet: "Så här bra har jag aldrig mått"