Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 fler i jobb i Västernorrland i år

Bra tillväxt kommer att ge ytterligare 400 personer jobb i Västernorrland i år. Och 200 till nästa år.
Ändå kommer arbetslösheten att öka.

Annons

Agneta Tjernström, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.

Företagen i länet ser rätt optimistiskt på framtiden. Det visar arbetsförmedlingens prognos som presenterades på onsdagen.

Det är framför allt inom den privata tjänstesektorn som man tror att det behövs nyanställningar, och den sektorn står för mer än vart tredje jobb i länet.

Men 600 nya jobb på två år är färre än den ökning som skett under de senaste åren. Att det nu inte blir fler beror mycket på den brist på kompetens som arbetsgivarna upplever finns.

Inom offentliga sektorn tror man på viss ökad sysselsättning, men där uppger faktiskt hälften av verksamheterna att de har svårt att rekrytera personal och att hitta rätt kompetens.

Även vart tredje företag säger att kompetensbristen är ett problem.

– Den kompetens som är svåratt få tag på finns framförallt inom flertalet yrken inom sjukvården, samt inomIT och teknikyrken. Men även kockar och fordonsmekaniker är mycketeftertraktade, säger arbetsmarknadsanalytikern Agneta Tjernström.

Även byggföretagen tror på en viss ökning av sysselsättningen, medan industrin snarare spår en viss minskning.

Att arbetslösheten tros öka något nästa år, från 9,6 procent till 9,8 procent, beror på länet fått fler utrikes födda, och bland dem är arbetslösheten mycket högre. Även svenskfödda personer utan gymnasieutbildning har klart svårare att få jobb.

Mer läsning

Annons