Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-årigt familjeföretag i konkurs: "Vi har inte fått betalt av flera kunder"

För ett år sedan firade familjeföretaget Franssons Recycling i Birsta 70 år.
Nu har företaget försatts i konkurs.

Annons

– Det känns förstås väldigt tråkigt. Men vi har väntat länge, cirka sex månader, på betalning från stora kunder i Sverige, Finland och Spanien och till sist tog våra likvida medel slut, berättar Lars Fransson.

I fjol omsatte företaget 55 miljoner kronor, en fördubbling mot året innan, och gjorde en liten vinst. Även i dag har man gott om beställningar på sina kvarnar som mal sönder avfall, plast och trä för avfalls- och återvinningsindustrin.

– Vi är nog Sundsvalls äldsta familjeföretag inom verkstadsindustrin och vi har bra produkter och förutsättningar att bli ett lönsamt företag. Så det är trist att våra 18 anställda nu får en osäker framtid, menar Lars Fransson.

Läs mer: Firar 70 år med rekordomsättning.

Samtdigt speglar det här problemet med att som litet företag växa på en global marknad.

– Ja, det är ett dilemma, särskilt när betalningarna dröjer så länge. Man måste ha mycket kapital för att klara sig. Efter att ha kämpat med likviditeten i flera månader valde vi konkurs i ett ganska tidigt stadium, säger Lars Fransson.

Nu driver konkursförvaltaren Annica Ullsten verksamheten vidare.

– Vi fortsätter att leverera maskiner på de beställningar vi har, dessutom har vi en stor omsättning på reservdelar. Så kanske kan verksamheten drivas vidare i någon form ändå, tror Lars Fransson.

Han är inte främmande för att själv fortsätta om förutsättningarna är de rätta.

Franssons Recycling Machines i Birsta tillverkar avfallskvarnar. Mycket går på export.

Mer läsning