Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Peab-förhandlingarna i dag utan resultat

På tisdagen hölls den första centrala förhandlingen om de 16 byggnadsarbetarna på Östrand som Peab har sagt upp.

Annons

Arbetet med det stora Heliosprojektet på Östrand fortsätter. Men i stället för de 16 arbetare som Peab sagt upp har man nu tagit in ett företag med arbetare utan yrkesbevis, hävdar Jim Sundelin, Byggnads. (Bilden är inte tagen i samband med konflikten.)

– Peab sade egentligen ingenting, utan ville ajournera förhandlingarna, säger Jim Sundelin, ordförande för facket Byggnads i Mellannorrland.

Han menar att uppsägningarna beror på att Peab inte accepterade att de 16 stod upp för kollektivavtalet både när det gällde löneformen och arbetarnas inflytande i produktionen.

Urban Alm, förhandlingschef hos Peab, håller inte alls med.

– Vi erbjöd en prestationslön som i normalfallet motsvarar 35 000 kronor i månaden, eller en fast lön. Som vi uppfattat det var det inte löneformen, utan nivån som man tyckte var för låg. Vad gäller de anställdas inflytande så följer vi byggavtalet.

Jim Sundelin konstaterar att Peab i stället för de 16 som sades upp i början av juli tagit in ett annat företag.

– Man sade upp 15 erfarna arbetare med yrkesbevis, och en lärling, för att de stod upp för kollektivavtalet både när det gäller löneformen och inflytandet över sitt arbete. Nu har man ersatt dem med ett företag där de anställda inte har yrkesbevis. Det talar sitt tydliga språk, anser han.

Urban Alm:

– Vi har 45 egna medarbetare på Östrand i dag. Sedan har vi nu tagit in en underentreprenör som vi samarbetat med i flera år, som vi har väldigt goda erfarenheter och som har kollektivavtal.

Nästa centrala förhandlingsträff blir den 30 augusti.

Läs mer: Peab säger upp efter konflikt med facket.

Mer läsning

Annons