Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket om uppsägningarna på Östrand: "Luktar illa från Peabs sida"

Peab säger att anledningen att de sa upp 16 anställda som har jobbat på Östrand är att facket tackat nej till 35 000 i månaden för medlemmarna.
– De pratar inte riktigt sanning, säger Jim Sundelin, Byggnads ordförande i Mellannorrland.

Annons

Jim Sundelin är ordförande för facket Byggnads i Mellannorrland.

I torsdags, den 7 juli, blev 16 av Peabs provanställda uppsagda från Östrandsfabriken i Timrå, som vi tidigare rapporterat om.

Urban Alm, förhandlingschef på Peab, sa då att förhandlingarna strandat eftersom facket tackat nej till ett erbjudande som motsvarar en lön på 35 000 kronor i månaden för fackets medlemmar.

Läs också: Peab säger upp provanställda efter fackkonflikt

Jim Sundelin har en annan syn på saken. Han säger att det är anmärkningsvärt att Peab sagt upp personal och han är kritisk till hur Peab agerat.

– De pratar inte riktigt sanning när de säger att vi har strandat i förhandlingarna. De vill få det att låta som om det handlar om pengar men problemet är att det inte vill följa kollektivavtalet angående löneformerna.

Läs också: Peab fick jätteorder på Östrand - värd 380 miljoner kronor

Han säger att huvudlöneformen i kollektivavtalet är prestationslön och att Peab inte vill följa detta.

– Vi ställer ju inga annorlunda krav på Peab än på andra företag på den här arbetsplatsen. Vi ställer inga orimliga krav, utan snarare rimliga krav eftersom andra företag som arbetar på Östrand redan har nivåer man kan tänka sig hamna på vid en prestationslön, säger Jim Sundelin.

Han är också kritisk till att Peab använder provanställningar.

– Det följer inte heller kollektivavtalet, utan anställningsformen ska vara tillsvidareanställningar. Provanställningar brukar användas när man är osäker om arbetskraften är tillräckligt utbildade men det är de ju här. Det är otroligt konstigt agerande från Peab, säger Jim Sundelin och fortsätter:

– Det här luktar illa från Peabs sida, hur man kopplar ihop anställningar med förhandlingar om löneform. Det är inte rumsrent och hör inte hemma på den svenska arbetsmarknaden.

Läs också: Beslutet klart - SCA investerar nästan 8 miljarder i Östrand

Han säger att det inte kommer hända så mycket i sommar, då byggarbetarna har semester. Men den 16 augusti kommer parterna att träffas.

– Vi kommer givetvis agera kring de uppsagda medlemmarna. De ska kunna utnyttja sina rättigheter i kollektivavtalet utan att bli uppsagda, säger Jim Sundelin.

Ingela Ekebro är platschef på Östrandsfabriken och säger att uppsägningarna inte kommer påverka tidsplanen för bygget på fabriken.

– Vi har ett avtal med Peab och jag förväntar mig att de fullföljer det. Vi har många deadlines som ska följas och tanken är att vi ska helt klara under andra kvartalet 2018. Vi har fått höra från Peab att detta inte kommer påverka tidsplanen, säger hon.

Läs mer: Hon är en av våra mäktigaste kvinnor med ansvar för miljarder

Mer läsning

Annons