Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare oroade inför ny upphandlingspolicy

"Jag har aldrig mött en sådan oro bland våra företagare." Det säger Thomas Byström, regionchef för organisationen Företagarna, och det som vållat oron är Sundsvalls kommuns förslag till ny upphandlingspolicy.

Annons

Småföretagare är bekymrade över Sundsvalls nya inköpspolicy, fr v Ann-Christine Lundqvist, Nylands Städ, Annalena Sjölund, Miljökompassen, Thomas Byström, Företagarna, Per Johansson, Ljud och ljuscontroll, Göran Wenner, Riksbud, Martin Persson, Bilbolaget, och Emelie Söderström, Ditt Liv.

Under måndagen ska frågan upp i kommunstyrelsen och nästa måndag ska policyn klubba i fullmäktige är det tänkt.

Och de frågor som väcker oron är kravet att företagens personal som utför tjänster åt kommunen ska ha rätt till heltid, samt att företagets personal ska ha villkor i nivå med kollektivavtalet.

– Jag vill betona att vi tycker att det finns bra ambitioner i den nya föreslagna inköpspolicyn, framför allt möjligheten att dela upp stora kontrakt så att även mindre företag kan vara med och tävla om uppdragen, säger Thomas Byström.

Men efter att i början ha haft en bra dialog med kommunen så menar han att man på senare tid inte fått något gehör för sina synpunkter.

Finansdepartementet jobbar med ett förslag som i dagsläget har ett liknande innehåll, men Sundsvall vill inte avvakta det utan gå före.

Läs mer: Kravet på kollektivavtal kan bryta mot lagen

Göran Wenner som driver Riksbud i länet tycker att kravet på rätt till heltid är märkligt.

– Om vi har en transport av mat åt kommunen som tar viss tid, så behöver jag personal för den tiden. Om jag ändå måste anställa en på heltid, så får ju kommunen betala mer för tjänsten. Eller också förlorar jag upphandlingen, säger han.

Men kravet på rätt till heltid är inte absolut, utan ska ställas i de fall det är relevant.

– Vad betyder det, hur ska företagen veta vad som gäller? Det är risk att det blir massor av undantag, tycker Thomas Byström.

Emelie Söderström, som driver hemtjänstföretaget Ditt Liv i Njurunda, har inget kollektivavtal.

– Nej, men jag uppfyller samma villkor eller mer än så gentemot personalen, säger hon.

Och det kan räcka, eftersom kommunen numera kräver att företagens villkor ska vara i nivå med kollektivavtalet.

– Vi är naturligtvis för sjyssta arbetsvillkor, men frågan är vilket av alla 600 kollektivavtal man ska hänvisa till. Det här blir väldigt krångligt för småföretagen, där 60 procent saknar kollektivavtal. Dessutom ska villkoren även gälla deras underleverantörer i obegränsat antal led. Det viktiga borde vara hur nöjd personalen och kunderna är, påpekar Thomas Byström.

Martin Persson, vd för Bilbolaget Invest i Sundsvall, tycker att kommunen motarbetar sig själv.

– Man har ambitionen att bli mer företagsvänlig, men det här medför raka motsatsen.

Mer läsning

Annons