Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna ger Sundsvall knappt godkänt – "Jag tror vi får ett ras nästa år"

Sundsvalls kommun får godkänt av företagarna, men inte mycket mer.
Årets betyg blir en aning sämre än det i fjol.
– Jag tror att vi får se ett ras för Sundsvall nästa år, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund.

Annons

Fredrik Hallstensson, butikschef på Media Markt, undrar exempelvis varför kommunen inte byggt en väg mellan södra Birsta och Norra vägen för att minska bilköerna.

På tisdagsmorgonen presenterade Svenskt näringsliv sin årliga undersökning om företagsklimatet i landets kommuner. Nu gällde det företagarnas omdöme, som väger tungt i undersökningen, men den slutgiltiga rankingen kommer i september.

– Ett bra företagsklimat ger fler privata företag, bättre tillväxt och därmed mer skatteintänkter, påpekade Anna Hedensjö Johansson för de församlade politikerna och företagarna.

Västernorrland får det sammanfattande betyget 3,3 av länets företagare och ligger därmed ungefär i mitten av alla län, men bäst till i Norrland.

Timrå fortsätter att glänsa med betyget 4,2 och har i år fått lite bättre betyg på många enskilda punkter.

Sundsvalls betyg är 3,2 och på några delpunkter har skett en liten försämring, tycker företagarna.

–Men det är rätt marginella förändringar. Man ska komma ihåg att det här är en av flera undersökningar och inte den mest heltäckande, säger kommunalrådet Peder Björk, S.

Men det finns synpunkter i undersökningen som är viktiga, menar han.

– Att förbättra dialogen med företagen måste vi hela tiden jobba på, ett bättre företagsklimat är något vi ska skapa tillsammans.

En tredjedel av företagarna säger dessutom att de tvekat inför att lämna in klagomål till kommunen.

– Det förvånar mig, det är inte alls den bild jag själv har. Jag träffar många företagare och det är många som hör av sig till mig, säger Peder Björk.

Han tror att bostadsbyggandet och kompetensförsörjningen är två avgörande frågor för att Sundsvall ska fortsätta att utvecklas. Det i sin tur kommer också att bidra till ett bättre företagsklimat.

Jörgen Berglund, M, är betydligt mer skeptisk.

– Maktskiftet i kommunen gjorde att frågorna om näringslivsklimatet försvann. Och den nya inköpsstrategin som man nu klubbat igenom kommer att slå igenom på företagens betyg nästa år. Jag tror vi får ett ras då, säger han.

Fakta

161 företagare i Sundsvall (45 procent av de tillfrågade) har svarat på frågorna.

Företag med 1–5 anställda är mest negativa, de med över 100 anställda är mest positiva.

Tjänsteföretag och industrin är mest positiv, medan transport och bygg är mest negativa och där spelar upphandlingsfrågor sannolikt en stor roll.

Hälften av företagarna vill att kommunens förståelse för deras villkor ska öka.

Mer läsning

Annons