Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillskär tvingas halvera garaget – för dyrt att bygga så djupt

Tanken var att bygga två garagevåningar under det nya huset på Norra kajen, men det blir för dyrt. Så byggherren Lillskär får nöja sig med ett plan.

Annons

De som ska flytta in i bostadsrättsföreningen Prima nästa sommar kommer inte att få p-platser under Lillskärs nästa hus, Pärlan, som ska bygggas där släpet står. Men Lillskär jobbar nu på en lösning i grannkvarteret.

Lillskär uppför som bekant sina första två hus nu på Norra kajen, de som ska bli bostadsrättsföreningen Prima.

Men husen får inget garage. I stället tänkte man lösa det genom att bygga två våningar garage under sitt nästa projekt i kvarteret Pärlan, ett drygt stenkast från Prima. Ett villkor som också skrevs in i avtalet med kommunen.

– Men byggföretaget menar att det finns en stor osäkerhet och risk med att gå ner så djupt. Kanske påverkas det av de problem som uppstod när garagevåningarna under Bolagsverkets hus byggdes. Det här gör att kostnaden för två garageplan skulle bli väldigt hög och därför väljer vi nu att bygga en våning med p-platser, säger Tore Berglund, vd för Lillskär.

Läs mer: Så ska Norra kajens nya kvarter se ut

För de boende i Prima krävs nu en ny P-lösning.

– Ja, annars har vi en utmaning här och det väldigt sent, snarast fem över 12. Lillskär tackade ju tidigare nej till att friköpa sig från parkeringar, påpekar Hans-Åke Oxelhöjd, samordnare för kommunens parkeringsgrupp.

En möjlighet är förstås att Lillskär "fem över 12" köper in sig i kommunens planerade P-hus, men det bygget dröjer och avståndet för de boende i Prima blir klart längre.

Men vd Tore Berglund är inte särskilt orolig.

– Vi håller på att diskutera en annan lösning som skulle bli väldigt bra, säger han.

Han tänker då på det stora garage som planeras i kvarteret Concordia, granne med Prima. Förhoppning är att garaget står klart till inflyttningen i Prima nästa sommar, annars blir det markparkering under några månader. Och det sannolikt i kvartert Nordstjärnan, där byggnaderna snart ska börja rivas.

Garagefrågan i kvarteret Pärlan kommer heller inte att försena byggstarten där så mycket, tror Tore Berglund.

– Vi räknar med byggstart kring årsskiftet. Det innebär att kvarteret kan stå klart till årsskiftet 1918-19.

Mer läsning

Annons