Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin, 82, stänger Hamnstugan: "Kommer sakna alla fantastiska människor"

Hamnstugan i Spikarna på Alnön stänger till månadsskiftet.
"Vi får inte tillräckligt mycket inkomster för att täcka alla kostnader och då är det lika bra att lägga av, säger Martin Strömqvist, ägare."

Annons

Martin Strömqvist har drivit Hamnstugan sedan sommaren 2009, han är nu 82 år. Han byggde stugan 1979 och använde den som sommarhus, men sålde den bara några år efter det.

– Jag flyttade till Stockholm och byggde en segelbåt. Den som köpte stugan då gjorde om det till café och restaurang. När jag sedan flyttade tillbaka till trakterna köpte jag tillbaka stugan och fick då restaurangen på köpet, säger Martin Strömqvist, ägaren av Hamnstugan.

Läs mer: Tillbaka i hamnstugan

Anledningen till att han stänger är helt enkelt att inkomsterna inte täcker utgifterna längre.

– Trots att vi har öppet i drygt tre månader om året har vi samma avgifter till kommunen, som restauranger som har öppet hela året. Vi är väldigt beroende av bra väder också, vid regn kommer det nästan ingen alls, säger Martin Strömqvist.

Martin Strömqvist framför Hamnstugan, som han drivit sedan 2009.

Han tror också att en anledning till att det går sämre nu kan vara att det är hårdare tider.

– Folk håller mer i sina pengar känns det som. Hit är det en bit att ta sig också, de måste ju åka bil.

Sammanlagt, med olika ägare, har Hamnstugan drivits i drygt 40 år. Men nu ska den alltså stänga, trots att Martin Strömqvist märker av att stället är uppskattat.

– Jag hör hur positiva folk är och många äldre människor har sagt att de uppskattar stället jättemycket. Men jag måste ta ett beslut någon gång. Jag kommer sakna alla våra fantastiska gäster. Vi har mycket folk från Sverige och utlandet, både fransmän, engelsmän, norrmän och tyskar, säger han.

Efter stängningen vid månadsskiftet ska han så småningom göra om det till en bostad för honom och hans sambo.

Läs mer: Martin, 81, satsar vidare på Hamnstugan i Spikarna

– Det är även mycket jobb efter stängningen. Vi har mycket material som vi ska bli av med så vi ska ha en stor loppis i augusti. Sen är tanken att vi ska bo här, det är ju väldigt fint här, säger Martin Strömqvist.

Mer läsning