Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över forskningsprojekt på Mittuniversitetet

Strukturfonderna är pengar ur EU, som man kan få för att förbättra tillväxt och sysselsättning. Ur de fonderna får nu Mittuniversitetet 76 miljoner kronor.

Annons

Anders Söderholm, rektor, Mittuniversitetet.

Det har hänt mycket intressant vid Mittuniversitetet inför sommaren. Förra veckan berättade vi om forskningsmiljonerna från Kampradfamiljen, de är också med i ett stort projekt för att skapa IT-jobb och krönte den just nu omåttligt populäre Lars Lagerbäck till hedersdoktor.

Nu får sex projekt vid Mittuniversitetet sammanlagt 76 miljoner kronor från strukturfonderna.

– Det är glädjande ochbetydelsefulla beslut, projekten är goda exempel på när forskning sker isamverkan med många externa parter. Det borgar för att de kommer till nytta, breddarregionens näringsliv och nyttjar de styrkor som finns i vår region, säger Anders Söderholm, rektor, i ett pressmeddelande.

Här är projekten som får stöd:

► SMART (29,6 miljoner): 25 företag och aktörer går in i ett projekt som ska skapa affärer i det uppkopplade samhället.

► KM2 (17,88 miljoner): Ska ta fram innovationer inom grön energi, utvinning, lagring och användning.

► Gröna Pro (9,5 miljoner): Ett projekt om gröna kemikalier från skog och skogsbiprodukter.

► Sports Teck Innovation Initiative (8,25 miljoner): Ett initiativ för att stärka regionens förnyelseförmåga och konkurrenskraft inom industri och outdoor-sektorn.

► Hållbart Samhällsbyggande (5, 87 miljoner): Ska förbättra attraktiviteten för företag inom bostadsbranschen i mellersta Norrland.

► ISERV (4,92 miljoner): Handlar om information för att utveckla e-tjänster. Ett område där snabba förändringar kan bli ett hot för de som inte hänger med.

Mer läsning

Annons