Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar på Kubal för att lära om miljöarbetet

Ryssland håller på att skärpa sin miljölagstiftning. Därför besökte en stor rysk delegation på onsdagen Kubal i Sundsvall. "Vi är lite stolta över att de kommer hit för att se hur vi jobbar med miljöfrågorna", säger Kubals vd Davide Garofalo.

Annons

En del av den stora ryska delegationen är på väg från verk 2 till Kubals hamn. De vill veta hur Sverige och vissa industrier arbetar med miljöfrågor.

Ryssland har en ny lag på gång när det gäller miljöskyddet, den ska införas från och med 2019. Inför det vill delegationen se hur svenska och europeiska industrier arbetar med miljöfrågor och hur vår lagstiftning fungerar.

Och Kubal ägs som bekant av den ryska Rusal-koncernen.

Kubal har därmed gått från att vara en av landets absolut största miljöbovar på 1980-talet till lite av ett föredöme.

På 1980-talet handlade debatten främst om de stora utsläppen av det cancerframkallande ämnet PAH.

Det stora lyftet kom under åren 2007–2009 då just Rusal investerade nära två miljarder kronor i ny teknik. Därmed försvann i princip PAH-utsläppen.

Läs mer: Miljöhotet borta, anser länsstyrelsen

Igor Fomichev, miljöchef på Rusals smältverk i Kranojarsk, Ebba Åkerlund, miljöchef på Kubal och Åke Mikaelsson, Naturvårdsverket.

Rusal har i dag sju smältverk kvar i Ryssland, några mindre smältverk stängdes för 2-3 år sedan. Merparten av ugnarna har gammal teknik. Samtidigt är priserna på aluminium så låga att Rusal i dag inte har några planer på att investera i ny teknik.

– Det skulle kosta väldigt mycket, särskilt som några av våra smältverk är väldigt stora mycket större än Kubal. Men vi arbetar ändå på att försöka vi minska utsläppen, säger Igor Fomichev, miljöchef på smältverket i Krasnojarsk.

Naturvårdsverket, som samarbetat med Ryssland kring miljöfrågor i många år, var också med i delegationen och ska dessutom besöka smältverket i Krasnojarsk senare i år.

Trots förbättringarna på Kubal är man inte riktigt bäst i klassen bland smältverken i Europa.

Läs mer: Länets största miljöbovar.

Och när det gäller utsläppen av koldioxid så har de ökat jämfört med för tio år sedan, i och med att produktionen har ökat med nära 30 procent. I fjol släppte Kubal ut 189 000 ton, vilket var klart mest av industrierna i länet.

– Tyvärr är det svårt att minska koldioxidutsläppen kraftigt med den teknik aluminiumindustrin har, säger miljöchefen Ebba Åkerlund.

Däremot har man kraftigt minskat utsläppen av PFC, som är betydligt farligare för växthuseffekten än koldioxid. Från 37 ton år 2007 till 4,3 ton i fjol.

Mer läsning