Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill de locka kinesiska turister till Sundsvall

I åratal har Rolf Blomkvist arrangerat resor till Kina.
Nu vill han vända på kuttingen.
Tillsammans med kollegan Sun Lei ska han försöka locka kineser till Sverige och Sundsvall.

Annons

Här är duon som ska försöka locka kinesiska turister till Sverige och Sundsvall; Rolf Blomkvist och kollegan Sun Lei från Beijing.

Rolf Blomkvist driver byrån Euro Resor i Sundsvall, tidigare Euro China, och Sun Lei från Beijing jobbar för China International Travel Service.

– Bara i Beijing och Shanghai finns 40 miljoner människor. Många av dem har god ekonomi, en del av dem har redan varit i Europa och sett både Eiffeltornet och Colosseum. Vår idé är att erbjuda något annat, något som känns mer unikt, säger Sun Lei, eller Leif som han kallar sig här, på flytande svenska.

Han läste svenska i fyra år på universitet och har sedan jobbat med turism och besökt Europa och Sverige många gånger. Men det här är hans första tur till Norrland.

Här finns natur, ren luft och gott om plats, något stadsborna i Kina ofta saknar.

Rolf Blomkvist tänker sig att man flyger kineser till Stockholm för ett par dagar. På väg upp till övre Norrland för att titta på norrsken, sova över i ishotellet eller till något annan upplevelse, gör man ett stopp i Sundsvall.

– Här sover man över på ett bra hotell, kanske åker båt runt Alnö eller besöker Sveriges första kasino, många kineser gillar ju att spela. Som turister gör de också av med betydligt mer pengar än vad vi svenskar brukar spendera, de köper mycket souvenirer, säger han.

Sun Lei skrattar.

– Ja, det stämmer. Det är bland annat för att släkt och vänner förväntar sig att man ska ha med presenter hem, och de ska inte vara för billiga heller. Själv har jag med mig tre resväskor, släkten vet ju att jag är i Sverige.

Golf och motionslopp, som maraton och halvmaror, kan också locka eftersom intresset i Kina är mycket större än tillgången, berättar Sun Lei.

Rolf Blomqvist hjälper ibland företag som får kinesiskt besök och tror att även den verksamheten går att utveckla.

– Vi ordnade ett sådant besök med Timråföretaget Art Board i höstas, de har ju mycket affärer med Kina. De har också gått in som delägare i Euro Resor nu, berättar han.

En annan idé är att ordna resor för kinesiska ungdomar för att de ska få prova på ett annat liv.

– Det är vanligt med bara ett barn i Kina och många föräldrar tycker att deras barn är bortskämda. Här kan de få uppleva lite scoutliv och tälta ute i skogen någon natt. Vi kommer att arrangera något sådant i Danmark och södra Sverige i höst, berättar Sun Lei.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons