Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt elskatt för datacenter ökar chansen för Vivstavarv

Regeringen tänker sänka elskatten för datacenter. Det ökar chanserna betydligt för en etablering på Vivstavarv, Timrå. – En jättebra signal från regeringen, säger Mikael Aamisepp.

Annons

Nicklas Nyberg har köpt Vivstavarv av Anders Ek, vd för Metsä Board. Till höger på bilden från i januari står Mikael Aamisepp, Big Green Data, som tror att möjligheterna att etablera en datahall på området nu ökar rejält.

Han är projektledare för Big Green Data som ska försöka locka IT-företag att lägga sina serverhallar i Västernorrland. Något som kan skapa en hel del jobb.

– En sänkning skulle göra Sverige extremt konkurrenskraftigt, säger Mikael Aamisepp.

Regeringen tänker nämligen sänka skatten till basindustrins nivå, alltså 0,5 öre per kWh. I dag betalar serverhallar 29 öre, eller 19 öre i vissa kommuner.

I Finland är motsvarande skatt 6-7 öre, i Danmark och i Norge är den 0,5 öre.

En sänkning tror regeringen ger ett skattebortfall på 250 miljoner kronor per år. Enligt Computer Sweden väntas enbart Facebook i Luleå spara över 100 miljoner kronor.

Men samtidigt arbetar regeringen med EU för att hitta sätt att få internationella koncerner att betala bolagsskatt i länder där de verkar.

Oavsett det tror näringsministern Mikael Damberg (S) att sänkningen blir en plusaffär.

– Det kommer att driva på digitaliseringen och skapa jobb i hela Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Facebook planerar tre hallar i Luleå om vardera 30 000 kvadratmeter, den andra är snart klar.

– Enligt Boston Consulting Group ska det sammanlagt under en tioårsperiod skapa 4 500 arbetstillfällen, varav hälften i Luleåområdet. Tillväxtverket har gjort en försiktigare prognos, men det handlar ändå om många jobb, säger Mikael Aamisepp.

Man räknar då in byggandet, underhåll, transporter med mera. En del jobb varar kortare tid, andra längre. Sedan krävs förstås personal som sköter hallarna och driften. Mikael Damberg pratar om 300 personer för en riktigt stor anläggning.

Läs också: Nicklas Nyberg planer för Vivstavarv.

Läs mer: Wingårdh ska ge Vivstavarv ny design.

Vivstavarv är som gjort för en datahall för servrar, menar ägaren Nicklas Nyberg. Här finns klimatet, läget, lokalerna och möjligheterna att bygga nya lokaler.

I Vivstavarv handlar det om en mellanstor anläggning, som mest upp till en tredjedel av Luleå-satsningen.

– Det finns några intressenter som varit på plats några gånger och som vi för en dialog med. Vi har goda förhoppningar om att det ska bli av, men när vet vi inte i dag, säger Mikael Aamisepp.

Mer läsning

Annons