Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA delas nästa år – huvudkontoret för skogsdelen kvar i Sundsvall

SCA planerar att dela upp koncernen i två bolag nästa år. Skogsindustridelen får sitt huvudkontor i Sundsvall. "Vi behåller också namnet SCA, vilket känns bra eftersom SCA har sitt ursprung här", säger vd Ulf Larsson.

Annons

TV-klippet: Ulf Larsson om framtiden för SCA.

Beskedet fick ett starkt mottagande på börsen, SCA-aktien steg med över tio procent.

– Med rätta, det här är positivt för SCA och något det pratats om i tio års tid, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till TT.

Han menar att det varit svårt att värdera bolaget med två så separata delar som hygien- och skogsverksamhet.

Främsta skälet för uppdelningen verkar också vara att öka värdet på hygiendelen, som i dag står för 85 procent av SCA:s omsättning.

Ulf Larsson fortsätter som vd när skogsindustridelen blir eget bolag nästa år, är det tänkt.  Och logotypen kan sitta kvar, för bolaget behåller namnet SCA.

Koncernchefen Magnus Groth kommer att bli vd för hygiendelen och Ulf Larsson fortsätter som vd för skogsindustridelen. Han har dessutom nu utsetts till vice vd i SCA.

– SCA har i dag två starka verksamheter och blir vi ett eget bolag så innebär det ett ökat fokus på skogsindustridelen och att vi får en egen styrelse, säger Ulf Larsson.

SCA:s nuvarande styrelse går till hygienbolaget, som ännu inte fått något namn.

Ulf Larsson tror det är en fördel att ledningen för bolaget kommer att sitta nära verksamheten – SCA hade ju huvudkontor i Sundsvall fram till 1993 – och att det även kommer att gynna regionen.

Om Skepparplatsen blir huvudkontor så behöver man förstärka med personal på vissa områden, men det handlar om ganska få poster.

Östrandsfabriken i Timrå.

SCA är Europas största privata skogsägare och koncernen har gjort och gör stora investeringarna i sina industrier i Norrland.

Ulf Larsson tror inte att det "nya" SCA kommer att få svårt att klara stora investeringar i framtiden,

– Nej, vi blir ett starkt och stort bolag som i dag omsätter 17 miljarder kronor och som kommer att fortsätta att utvecklas.

Det blir årsstämman till våren som beslutar om uppdelningen, men de största ägarna är redan med på förslaget. Och aktieägarna, med Industrivärden i spetsen, har som sagt redan gynnats av beskedet.

Läs också: SCA säljer skogsfastigheter värda miljarder – för 21 000 kronor: "Handlar om interna affärer"

Fakta SCA

► Hygiendivisionen omsatte i fjol 85,5 miljarder kronor och hade i medeltal 39 898 anställda.

► Skogsindustriverksamheten omsatte 17,3 miljarder och hade 4 153 anställda.

► Skogsindustridelen hade i fjol en högre rörelsemarginal (15 procent), men lägre avkastning på sysselsatt kapital (7 procent) än hygiendivisionen.

Mer läsning