Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA har inte betalat bolagsskatt i Sverige på tio år – och det kan dröja ytterligare

SCA har inte betalat bolagsskatt i Sverige sedan 2006. Och det kan dröja innan det blir aktuellt. – En stor orsak till det är att vi gjort och gör så stora investeringar, vilket leder till avskrivningar, säger finanschefen Fredrik Rystedt.

Annons

Investringarna i Östrandsfabriken gör att det kan dröja innan SCA betalar bolagsskatt nästa gång.

SCA uppger att man i snitt betalar över 25 procent i skatt på vinsten där man är verksam i världen.

– Totalt betalade vi 2,2 miljarder kronor i bolagsskatt för 2015, men i Sverige har det de senaste åren varit nära noll. Det är inget val vi gör, utan vi följer Skatteverkets instruktioner och regler och internationell lagstiftning, säger Fredrik Rystedt.

Bolagsskatten påverkas av hur mycket SCA-bolagen tjänar, hur stora förlustavdrag man har och vilka avskrivningar investeringarna medför.

– Skattelagstiftningen är gjord för att gynna stora koncerner, så att de ska stanna kvar i Sverige. Så ju mer verksamhet du har utomlands desto lägre skattesats får du här hemma och 95 procent av SCA:s omsättning sker utomlands, säger Fredrik Rystedt.

Under perioden 2001–2006 betalade man in 1,5 miljarder i bolagsskatt i Sverige, alltså i snitt 250 miljoner per år. Sedan dess har det i princip varit noll.

Läs mer: SCA nolltaxerare sedan 2006

Att vara nolltaxerare sticker förstås i ögonen på allmänheten och mindre företagare.

Men SCA påpekar att man från 2007 investerat över 18 miljarder kronor i Sverige.

– Dessutom betalar vi omkring en miljard i löneskatter i Sverige per år, plus ett antal punktskatter. Och inte minst ger investeringarna jobb. Nu har vi ju påbörjat en investering i Östrandsfabriken på nära åtta miljarder som skapar mycket jobb och därmed ger ökade skatteintäkter.

Någon bolagsskatt från SCA kan staten däremot knappast räkna med på några år till.

– Det kan jag inte svara på, Östrandssatsningen leder ju till ökade avskrivningar. Men jag tror inte att folk vill att SCA slutar att investera i Sverige.

Mer läsning

Annons