Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnarbudet förkastas – upphandlingen om Granlunda görs om

Det vinnande anbudet från det lettiska byggföretaget Marsalis har förkastats av kommunala Drakfastigheter. Upphandlingen kring utbyggnaden av äldreboendet Granlunda ska därför göras om.

Annons

Vem som ska göra utbyggnaden av äldreboendet Granlunda i Bergsåker återstår att se. En ny upphandling ska göras.

– Vi tilldelade dem uppdraget, men när vi sedan kontrollerade deras anbud så visade det sig att de inte uppfyllde alla krav, säger förvaltningschef Daniel Lundberg.

Det gällde bland annat att Marsalis uppgifter om att man klarade kravet på en årsomsättning på minst 140 miljoner per år de senaste tre åren inte var korrekt och att bolaget inte hade angett någon lokal platsorganisation i sin offert.

Det bolag som hade det näst lägsta anbudet, Rekab Entreprenad, begärde också hos förvaltningsrätten att upphandlingen skulle överprövas. Man ansåg att Marsalis bud borde förkastas.

Läs mer: Bolag överklagar Granlunda-upphandlingen

Och det är vad Drakfastigheter gjort.

– Normalt är väl att uppdraget då går till tvåan, men kommunen har också rätt att avbryta upphandlingen och det är vad de nu gör. Vi får se om vi kommer att vara med när den nya förfrågan går ut, säger Jerry Sjögren, vd för Rekab.

Rekabs anbud låg på 72,6 miljoner kronor, tio miljoner högre än Marsalis, och Daniel Lundberg menar att det är för högt i förhållande till kommunens mål. Därför gör man en ny upphandling.

– Den ska ut ganska snart, för vi vill ju hålla uppe tempot.

Samtidigt innebär det här att man tappat ett par månader i tid.

– Ja, men det är inte säkert att sluttiden försenas för det, förhoppningsvis hittar vi tillsammans med den nye entreprenören sätt att skynda på bygget.

I den nya upphandlingen blir kraven troligen lite annorlunda.

– Vi vill vara lyhörda mot marknaden och öka konkurrensen. Därför tittar vi på att göra kraven lite mildare, men ändå så att vi får en entreprenör som vi vet klarar att genomföra projektet, säger Daniel Lundberg.

Mer läsning

Annons