Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivet oroas över kommunens nya inköpsstrategi: "Måste sluta handla av våra lokala leverantörer"

Företagarna och deras intresseorganisationer oroas över Sundsvalls kommuns nya inköpsstrategi. – Jag är inte säker på att kommunen förstår hur mycket det kommer att kosta skattebetalarna, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Den 30 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om nya inköpsstrategin. Syftet är att ställa högre krav på kommunens leverantörer av varor och tjänster vad gäller villkor enligtkollektivavtal och rätt till heltid. Näringslivet oroas över förslaget och under tisdagen samlades experter och företagare för att lyfta frågan.

Läs mer: Företagare oroade inför ny upphandlingspolicy

– Det kan låta enkelt men hur gör man det i praktiken. Det finns 685 olika kollektivavtal i Sverige, säger Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert på Företagarna.

Kommunstyrelsens ordförande Peder Björk:

– Min uppfattning är att man på flera punkter har misstolkat det vi avser att åstadkomma. Man har kraftigt överdrivet argumentationen.

Läs mer: Ny strategi för upphandlingar-nu ställs hårdare krav

Birgitta Laurent är upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv och hon anser att kommunen borde vänta in den nya lagstiftningen som ska träda i kraft vid årsskiftet.

– När väl lagen är på plats vet vi vad som gäller. Det här har inte reglerats tidigare, säger hon.

Läs mer: Nya inköpsstrategier drar år fel håll

Många inbjudna företagare oroades över de nya villkoren i inköpsstrategin och befarade att det skulle slå hårt mot dem. Tomas Emanuelz, butikschef på Ica Maxi, levererar i dag både varor och tjänster till kommunen.

– Om vi vill fortsätta vara leverantör till kommunen så skulle det innebära att vi måste sluta handla av våra lokala leverantörer. Dom jobbar säsongsberoende och klarar inte av att ha heltidsanställd personal. Då är jag diskvalificerad som leverantör till vår kommun. Det känns inte genomtänkt, säger han.

Peder Björk igen:

– De har valt att se allt i svart eller vitt. Vi kommer självklart se till så det fungerar.