Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Narkossjuksköterskor får nobben för lönekrav

Narkossjuksköterskorna får nobben av landstinget när det gäller kravet om högre löner.
Massuppsägningarna tickar vidare och själva tror sjuksköterskorna att ännu fler nu säger upp sig.

Landstingsledningen med specialistvårdens förvaltningschef Margareta Berglund Rödén i spetsen höll på måndagen ett möte med representanter för de 25 av totalt 34 anestesisjuksköterskor som sagt upp sig på Sundsvalls sjukhus i protest mot alltför låga löner.

– Rödén och company sa att de ändrar inget i sitt lönebud. Det är inte aktuellt med någon löneförhöjning förutom den kompetenstrappa som kommer i oktober, säger Oskar Malker, språkrör för sjuksköterskorna.

Kompetenstrappan ska ha fem steg kopplade till vidareutbildning, kompetens och löneökning. Narkossjuksköterskorna kräver i stället ett generellt påslag för alla och hänvisar till att man har de lägsta lönerna i både landet och länet.

"Det är inte heller rimligt att det inom vår egen yrkeskategori bara skiljer några tusenlappar mellan den som söver sin första patient och den som har trettio års erfarenhet inom området", skrev anestesisjuksköterskorna i ett brev till landstingsledningen tidigare i vår.

– Jag är besviken och hade hoppats att landstinget på något sätt skulle tycka att det var värt att behålla den kompetens som vi besitter. De verkar inte tro att vi menar allvar och att det är ett tomt hot. Det känns som om de försöker skrämma tillbaka oss genom att sitta stilla i båten, säger Oskar Malker.

Landstingets agerande skulle också kunna liknas vid ett maktspråk som framgångsrikt har använts under decennier.

– Landstinget använder en väl beprövad taktik som tidigare har fungerat väl, men jag vet inte om landstinget någonsin tidigare har haft så många massuppsägningar som nu. Jag har även hört från kollegor att en del som tidigare stått och tvekat nu också kommer att säga upp sig, säger Oskar Malker.

Landstingsledningen har fört fram som argument att ekonomin är dålig och att man inte har råd att höja lönerna. Narkossjuksköterskorna hänvisar till att det ändå finns pengar till dyra bonusar, kvalificerad övertid samt dyra stafettlösningar med bemanningsbolag.

– Men uppsägningarna tickar vidare och nu har de satt en eldgaffel i rumpan på oss att söka nya jobb, säger Malker.

Hur känns det att vara indragen i det här?

– Det är inte roligt att känna sig som en bricka i ett spel. Det är trist att man spelar med människors liv och i slutändan är det patienternas liv, säger Oskar Malker.

Vi har utan att lyckas sökt en kommentar från Margareta Berglund Rödén.