Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Narkossjuksköterskor slår larm om hotad patientsäkerhet

Narkossjuksköterskor vid Sundsvalls sjukhus slår larm om hotad patientsäkerhet.
I ett brev till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) pekar man på vad effekterna blir av en kraftigt minskad bemanning.

Efter ett stort missnöje med lönerna har 16 av 32 narkossjuksköterskor (anestesisjuksköterskor) sagt upp sig och lämnar nu sjukhuset. Specialistsjukvårdens förvaltningschef Margareta Berglund Rödén har kommenterat avhoppen med att det är tråkigt, men ändå inte uttryckt någon större oro.

Nu skriver anestesisjuksköterskor vid Operationscentrum på Sundsvalls sjukhus ett brev till Ivo där man pekar på en rad besvärande omständigheter.

För att patientsäkerheten inte skulle äventyras fanns tidigare två anestesisjuksköterskor i beredskapstjänst i hemmet, men nu endast en.

På obekväm arbetstid finns numera bara en anestesisjuksköterska i tjänst, i stället för som tidigare två.

"Vilket bland annat innebär att vi på jourtid och helger är beordrade att lämna sövd/bedövad patient som genomgår kirurgi, med icke anestesiutbildad/icke legitimerad personal, när det kommer ett akut/urakut kejsarsnitt. Denna situation är förekommande", skriver narkossjuksköterskorna.

Med bara en anestesisjuksköterska i tjänst på helger och jourtid kan man inte heller delta i traumaomhändertagande. Det innebär "en stor försämring och risk för den multiskadade patienten", skriver sjuksköterskorna.

– Det blir ofta ensamarbeten i dag och då sänker man patientsäkerheten, säger Jessica Vestlund, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, samt dessutom en av 16 narkossjuksköterskor som har sagt upp sig.

Som huvudskyddsombud känner hon frustration.

– Många av mina kollegor säger att de inte vill lämna över en sövd patient till kirurg eller IVA-sjuksköterska. Det här stressar och gör att man mår dåligt när man går till jobbet, säger Jessica Vestlund.

Hotas patientsäkerheten?

– Ja, det är absolut risk att patientsäkerheten är hotad. Det har inte hänt något än, men vi ser att det kan hända något, säger Vestlund.

Som ett annat exempel nämns att det potenta läkemedlet Fentanyl numera ges av operationssjuksköterskor, som saknar nödvändig utbildning.

– Det är ett väldigt starkt läkemedel som är starkare än morfin och kan slå ut andningen fort. Man bör ha kännedom om läkemedlet för att spruta den. Det här är något som vi narkossjuksköterskor lärt oss vid utbildningen och gör dagligen, säger Vestlund

Vi har utan att lyckas sökt kommentarer från Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården, samt Jonas Rudenstam, länsklinikchef för Operationscentrum.