Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närstående: Ditt barn kan bli beroende – hur man lever har ingen betydelse när psykisk ohälsa slår rot

När jag läser hur många unga i Sundsvall som håller på att utveckla ett drogberoende ryser jag av obehag. Särskilt då jag har personlig erfarenhet av hur myndigheter står näst intill handfallna för att hjälpa den utsatta människan som av olika anledningar hamnat i ett beroende av droger.

Är det så många som håller på att utveckla ett drogberoende som det skrivits i media, ja då krävs det snarast lagändringar som gör att man så tidigt som möjligt med krafttag griper in. Det fungerar inte att enbart vara pedagogisk och tro på den drabbade människan som gör allt för att i drogruset fly undan vardagen.

Om man inte varit psykiskt instabil förut så blir den drogmissbrukande människan psykiskt förstörd och då inte enbart av drogerna utan också av att bli bestulen samt misshandlad och ofta också då det gäller kvinnor, sexuellt utnyttjad. Det kan då ta år innan man kan fungera som människa igen efter ett drogmissbruk, om man nånsin kommer att göra det.

Nu tror väl många att det finns behandlingshem som effektivt kan ta hand om den utsatta människan, men så enkelt är det inte. Det ska mycket till och lång tid förflyta innan man kostar på den utsatta en dyr behandling och har inte den drogberoende människan någon i sin närhet som kraftfullt kräver en behandling så är det inte ens säkert att det blir någon.

Nu har behandlingshemmen mycket att önska och lever inte upp till förväntningarna. Men det blir en välbehövlig vila för den drabbade, innan den, som det oftast blir, börjar droga igen. Men också för de närstående som får en andningspaus från den värsta oron och kamp under en liten tid.

Är det så illa som det beskrivits i media med en massa nya unga missbrukare, kommer polis, socialtjänsten och sjukvården att bli överhopade med jobb enbart av de drogberoende människorna. Den enda yrkesgrupp som kan tänkas tjäna på detta, om inte myndigheterna får upp ögonen, är begravningsfirmorna.

Det kan bli din son eller dotter som halkar dit och hur ni lever har ingen betydelse om psykisk ohälsa slår till, som oftast är roten till att någon börjar droga. Vill vi ha det så att myndigheterna står utan verktyg att mota olle i grind?

Närstående i många långa år

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel