Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näst lägst simkunnighet – men inga livräddare

Bara sex av Sveriges 290 kommuner har utbildade livräddare vid sina stränder.
Alla är anställda i södra Sverige – trots att simkunnigheten är lägst i Norrland.
– Många kommuner har anställda som tömmer papperskorgar men inga som räddar liv, säger Anders Wernesten, Svenska livräddningssällskapet.

I högsommarvärmen är det många som vill ta sig ett svalkande dopp. Men att bada medför också risker. Hittills har 26 personer i Sverige drunknat under juli månad.

Läs mer: Man drunknade på Alnö

Men trots att badstränderna är välfyllda är antalet anställda livräddare få. I hela landet finns det bara havslivräddare på stränder i kommunerna i Mellinge, Halmstad, Helsingborg, Varberg, Ängelholm och på Gotland.

– Livräddarna är viktiga eftersom de är på plats om någonting händer. När räddningstjänsten rycker ute tar det i alla fall tio minuter innan de är där, då kan det redan vara försent, säger Anders Wernesten.

Läs mer: Kvinna drunknade på badplats.

En anledning till att livräddare anställs i söder men inte i norr är att strandbadarna är fler söderut. Att unga simtränar och lär sig livräddning i skolan tros också vara en anledning till att många kommuner skippar badvärdarna. Men den största orsaken är besparingssyften.

– Det är främst en kostnadsfråga. Många kommuner vill ha livräddare men de vill inte gärna anställa en person bara över sommaren, säger Anders Wernesten.

När det gäller anläggningar där man tar entréavgift ser det däremot annorlunda ut. På badhus och utomhusbad med pool finns i princip alltid en badvärd som håller ett vakande öga på området. Men på badstränderna får sommarfirarna klara sig själva.

– Samtidigt sker de flesta drunkningarna inte på badplatser utan i båtolyckor eller när folk badar ensamma. Men många kommuner anställer sommarjobbare som tömmer papperskorgar, varför inte ge dem lite utbildning så kan de vara en trygghet på stranden också, säger Anders Wernesten.

Läs mer: Bottenresultat för simkunnigheten i länet.