Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa asylbåt kan hamna i Örnsköldsvik eller Sundsvall

Till följd av flyktingsituationen och bostadsbristen består problemen att hitta boendeplatser till alla nyanlända.

Annons

Nöden pressar på och driver fram boendelösningar som de flesta nog gärna skulle undvika om bättre alternativ fanns till buds.

I Härnösand kan ettpotentiellt även två – asylfartyg komma att lägga till. Fartyg där nyanlända packas in i en trångboddhet som alls inte är önskvärd.

Men på samma vis som det är bättre att leva i ett överfullt flyktingläger än i en krigszon är en enkel boendeplats bättre för den asylsökande än ingen boendeplats alls. Mitt i diskussionen om vad "asyltrycket" innebär för staten och för kommunerna, gäller det att hålla fast även vid den insikten.

Ett fullt realistiskt scenario är att det kommer att göras nya försök att placera flytande asylboenden längs Norrlandskusten. Därför borde fler kommuner än Härnösand börja fundera på hur de praktiska konsekvenserna av sådana etableringar ska hanteras.

Alla eventuella asylfartyg kan och bör inte placeras i Härnösand. En inventering av hamnarna längs Norrlandskusten skulle förmodligen ge vid handen att det finns ett par kommuner som har tillräcklig hamnkapacitet för att kunna ta emot asylfartyg för en kortare eller längre tid.

Och eftersom vi vet att fartyg kan komma är det rimligt att kommunerna börjar planera och förbereda sig redan nu.

I hamntäta Örnsköldsvik har det kommunala hamnbolaget, Örnsköldsviks hamn och logistik AB, beställt en utredning för att se vilka möjligheter till effektivisering av befintlig hamnverksamhet som finns. Utredningen ska också visa vilken eventuell överkapacitet som hamnarna har.

Utredningen, som offentliggörs inom kort, borde ge en klar bild av vilka möjligheter som finns. Kanske hamnar nästa asylfartyg i Sundsvall eller Örnsköldsvik, och då är det bäst att vara förberedd.