Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan 65 000 kronor insamlat till Dannes pool: "Har aldrig upplevt något liknande"

Hundratals personer har swischat allt från en tjuga upp till 2500 kronor för att autistiske Danne Engström ska få en ny pool. "Nu ska vi gå all-in på det här, det kommer att bli skitbra", säger Fredrik Hallstensson, ordförande i Göran Melins insamlingsstiftelse.

TV: Han startade insamling till Dannes pool

ST:s nyhetsinslag med autistiske Danne Engström i Njurunda, som står och gråter vid sin sönderskurna pool har fått människor att enas kring en mission – att Danne ska få bada!

Danielle Engström, 28 år, har autism i kombination med en CP-skada. Han har svårt att bada i offentliga miljöer och har älskat sin pool hemma i trädgården. Men nyss fick han den sönderskuren, för andra året i rad.

Läs mer här: Autistiske Danne får inte bada – någon skär upp familjens pool

Men tusentals människor har engagerat sig på nätet för att Danne ska få en ny pool. Snabbt klev Fredrik Hallstensson, ordförande i Göran Melins insamlingsstiftelse fram och samordnade insamlingen.

– Det är ju så, människor har en stor vilja att hjälpa. Problemet är att någon måste ta tag i det och samordna alla goda krafter, säger han.

Läs också: Autistiske Danne ska få en ny pool – insamling har startat

Responsen har varit enorm. På ett par dygn har nästan 65 000 kronor kommit in på insamlingskontot.

– Det är helt fantastiskt, jag har aldrig varit med om något liknande. När vi gör lokala insamlingar så brukar vi få in ett par tusen. Det här slår allt, säger Fredrik Hallstensson.

En ny duk var redan beställd och den har precis kommit. Men hur lösningen ska se ut kring poolen, det är ännu inte klart. Den nya poolen måste skyddas så att ingen skär sönder den igen.

– Jag ska diskutera med familjen hur de vill att vi löser det här, om vi ska gräva ner den eller bygga in den, säger han.

Det har kommit in så mycket pengar att det kommer att räcka och bli över. Fredrik Hallstensson har sagt att de kan bygga ett soldäck runt omkring poolen och att pengar som blir över ska gå till att ge något extra till Danne, som plåster på såren. Men familjen vill också att människors generositet ska komma fler till gagn.

De tycker att det är för mycket pengar att lägga här, de vill att en del pengar ska stanna i stiftelsen. Det blir ju förstås jag glad över, men det är familjen som bestämmer det, säger han.

Läs också: Massivt stöd för Danne på Facebook: "Vi måste hjälpa denna grabb!"

Göran Melins insamlingsstiftelse samlar in pengar till sjuka och funktionshindrade barn. Det kan vara barn som har cancer, sitter i rullstol eller har någon annan funktionsnedsättning.

Insamlingsstiftelsen har ordnat fram allt från en handikapphiss till att de köpt in något extra för att glädja ett sjukt barn. I samband med gatufesten i Sundsvall har de också bjudit sjuka och funktionshindrade barn på gratis tivoli. Alla i stiftelsen jobbar ideellt.

– Den bästa belöningen är att få se barnens glädje, även om det många gånger är tungt också. Tre barn som jag har lärt känna och som vi har hjälpt via stiftelsen, har dött. Det är förstås en stor sorg, säger Fredrik Hallstensson.

Danne räknas rent juridiskt som vuxen och tillhör normalt inte den grupp stiftelsen hjälper, men här gjorde stiftelsen ett undantag.

Projektet med Dannes pool drar igång direkt. Först ska Fredrik Hallstensson åka och prata med familjen om hur poolen ska se ut.

– Jag är på väg dit nu, jag ska bara stanna och köpa glass och jordgubbar först och så ska vi ta en fika och fira det här. Det här kommer att bli skitbra!