Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan alla får mer pengar i år – trots landstingets skattehöjning

I stort sett alla får bättre ekonomi i år jämfört med i fjol.
Och det trots att landstinget i Västernorrland nu har höjt skatten med 60 öre.
Den klart största förbättringen av årsinkomsten får de arbetslösa.

Nästan stillastående priser, låga räntor, låga elpriser och små hyreshöjningar gör att utgifterna inte kommer att öka nämnvärt.

Höjningen av skatten på bensin och diesel med cirka 50 öre plus moms innebär runt 60 kronor mer i månaden för den som kör 2 000 mil per år. Men oljepriset kommer att ha större påverkan på ekonomin, och det är i dagsläget lågt.

Skattehöjningen från årsskiftet gör att den kommunala skattesatsen i Sundsvall (kommun, landsting och begravningsavgift) nu hamnar på drygt 34 kronor, medan snittet i landet är drygt 32 kronor.

Skattehöjningen på 60 öre innebär att den som tjänar runt 20 000 kronor i månaden får 120 kronor mer i skatt och för den som tjänar 30 000 kronor höjs skatten med 180 kronor.

Men samtidigt tror många ekonomiska bedömare att löneökningarna i år kommer att närma sig tre procent. Och därmed blir det ändå ett klart nettoplus.

Sedan i september kan arbetslösa få upp till 20 000 kronor i månaden i ersättning, mot tidigare högst 14 960 kronor. Det innebar ett rejält lyft procentuellt, men också i reda pengar.

Därmed kommer den totala inkomsten under 2016 att öka kraftigt för de flesta arbetslösa jämfört med fjolåret.

– För ett år sedan gick de arbetslösa back varje månad, nu får de i stället ett par tusenlappar över, konstaterar Arturo Arques på Swedbank privatekonomi.

Han räknar då på de som får den största förbättringen, vilket är de som tjänar 25 000 kronor eller mer, eftersom inkomsttaket har höjts till den nivån. Men alla som tjänar över 18 700 kronor (det gamla taket) får en förbättring.

– I större städer som Sundsvall är medianlönen för heltidsanställda cirka 30 000 kronor, så många arbetslösa får den största förbättringen, säger Arturo Arques.

Även ensamstående föräldrar med underhållsstöd får högre årsinkomst i år. Dels tack vare att underhållsstödet höjdes med 300 kronor per barn och månad i september och dels tack vare löneökningar.

Även pensionärerna får en förbättring. Den sänkta skatten på pensionsinkomster upp till 20 000 kronor ger mer än vad landstingets skattehöjning tar.

För de som tjänar över 50 000 kronor i månaden sänks jobbskatteavdraget. Det ger en skattehöjning på 300 kronor om man tjänar 60 000 kronor i månaden.

Men löneökningen kommer sannolikt att räcka till både den och landstingets skattehöjning.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!