Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan sex frågor om sex

P-piller eller minipiller? Näkken eller Mamba? Vad är ett p-plåster? Var kan man göra abort? Kan man bota klamydia, och hur tjock är egentligen en vattenpolomålvakt? Det är inte lätt att vara ung. Vi på Unga smet in på Sundsvalls Ungdomsmottagning för att räta ut några frågetecken.

Till Sundsvalls ungdomsmottagning kommer varje år över 6 500 ungdomar i 13-20-årsåldern som har frågor om sex, preventivmedel eller relationer, som vill testa sig för könssjukdomar eller kanske göra graviditetstest. Men hit kommer också de som behöver någon att prata med. Det kan gälla allt från utanförskap, ätstörningar, att man har det jobbigt hemma, tycker Matte C tar livet av en, jämt är trött eller helt enkelt bara känner sig deppig och hängig. Här jobbar kurator, undersköterska, barnmorska och gynekolog. Ett besök är helt gratis och mottagningen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen svarar på vanliga frågor

Du kan ta ett akut-p-piller, eller dagen efter-piller som det också kallas. Akut-p-piller kan inte avbryta en graviditet, men gör så att du inte får någon ägglossning. Det kan tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag, men ju tidigare det tas, desto mindre är risken att bli gravid. Du kan få ett akut-p-piller gratis på ungdomsmottagningen, annars finns de att köpas receptfritt på apoteket för 140-160 kr/st.

Kondom är det vanligaste preventivmedlet och det enda som skyddar mot könssjukdomar. Det är också det enda preventivmedlet för killar. På ungdomsmottagningen kan man få tag i billiga kondomer av alla sorter. För 20 riksdaler får du välja tio stycken stora, små, långa, tajta, gröna, knottriga – you name it. Kondomer finns att också köpa på exempelvis ICA, men där kan man få betala upp till tre gånger så mycket.

P-piller tar man en gång om dagen, alltid vid ungefär samma tid. Den sista veckan varje månad tar man inget piller men är ändå skyddad från graviditet. När man äter p-piller får man ofta mindre och mer regelbunden mens. Det går också att skjuta på mensen med p-piller. Man måste alltid komma ihåg att ta sitt piller, missar man med mer än 12 timmar är inte längre skyddad mot graviditet. P-piller skrivs ut av en barnmorska på ungdomsmottagning, vårdcentral eller kvinnoklinik. Vill man prova p-piller kan man ta kontakt med ungdomsmottagningen och komma på en informationsträff. Efter det kan barnmorskan skriva ut ett recept och du hämtar pillren på apotek.

Minipiller fungerar på ungefär samma sätt som p-piller, men innehåller inte lika mycket hormoner och är därför bra om man lider av biverkningar från p-piller. När du äter minipiller ska du inte göra något uppehåll sista veckan i månaden. För att det ska vara säkert får man inte missa att ta sitt minipiller med 3-6 timmar.

P-plåster är ett tunt, beigt, ca 5x5 cm stort plåster som via huden avger samma hormoner som finns i p-piller direkt ut i kroppen. Plåstret kan sitta varsomhelst utom på brösten och ska bytas ut varje vecka. Recept på p-plåster kan fås på ungdomsmottagningen, själva plåstren hämtas ut på apotek.

På ungdomsmottagningen får du göra gratis graviditetstest och där får du information, råd och stöd inför en eventuell abort. För själva aborten ska du ta kontakt med kvinnokliniken, eller om det känns jobbigt, kan ungdomsmottagningen ta kontakt åt dig. Det är på kvinnokliniken själva aborten görs. Ju tidigare man gör abort, desto mindre omfattande ingrepp blir det. Det finns ingen åldersgräns för att få göra abort och det finns ingen lag som kräver målsmans tillstånd eller närvarande vid en abort, men det kan vara nödvändigt med stöd hemifrån och de allra flesta väljer att prata med sina föräldrar.

Spring till ungdomsmottagningen och gör ett gratis klamydiatest! Boka tid eller kom under drop in-timmarna. Visar det sig att du har klamydia kommer du att få gratis behandling och vara pigg och frisk om 10 dagar. Du måste också uppge den/de du har haft sex med eftersom de också kan vara smittade och behöva behandling. Dessa kommer dock inte få veta vem som uppgivit deras namn.

En liten studie visar att när namnen på sexpartners uppges per telefon, räknas nästan dubbelt så många upp, som när man personligen får räkna upp namnen inför en barnmorska.

Frukta icke, ungdomsmottagningen finns på nätet också! Den nya webbplatsen invigdes så sent som förra veckan och där kan du läsa om allt vad ungdom heter, ställa egna frågor eller diskutera dina problem med andra, utan att behöva gå en meter. Vansinnigt behändigt, eller hur? Adressen är www.umo.se.