Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: "Välj ekologiskt – och även ekologiskt"

Annons

Replik på ledartexten: Satsa på vegetariskt i stället för ekologiskt, ST.nu 6/2.

Visst ska vi satsa på vegetarisk mat, Sofia Mirjamsdotter, som du förespråkar i ST 7 februari, men den ska innehålla så lite naturfrämmande kemikalier som möjligt. Onaturliga kemikalier får vi i oss då besprutad föda äts. Ekologiska produkter kan i sämsta fall även innehålla dessa bekämpningsmedel men i lägre grad. Välj ekologiskt!

Vi vet inte hur de icke önskvärda kemikalierna som konstaterats i våra kroppar påverkar oss. Misstankar finns att kanske denna cocktailblandning orsakar övervikt, är hormonstörande och cancerframkallande. Att ekologisk produktion skulle vara bättre för hälsan är svårt att bevisa men metoden är bättre för jordbruksmarkerna.

Läs även: Västernorrland håller igen på antibiotika men är sämst i landet på att materialåtervinna

Giftbesprutningar på odlingsfälten tar död inte bara på de oönskade insekterna utan även på de nyttiga pollinerarna och det mesta av livet nere i jordarna. Maskarna, svampmycelet och bakterierna förvandlar jordarna till luftig mull med en rik sammansättning av grundämnen som växterna behöver.

Vid den konventionella odlingen vet man att stora mängder koldioxid frigörs vid den kraftiga markberedningen. När vi väljer vår mat är det därför också viktigt att tänka på klimatet.  Vår köttkonsumtion bör absolut minska. Välj ekologiskt eller naturbetesdjur.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Avkastningen vid odlingen de första åren är som regel lägre. Att maten då inte skulle räcka är en myt eftersom så stora mängder kastas eller förstör för bönder i andra världsdelar. Se bara ”Det vita guldet” på Kunskapskanalen som gick härom kvällen.

Bevisa att ekologisk mat är hälsosammare är alltså svårt men på landsbygden skapas arbetstillfällen och tillväxt genom den mer arbetskrävande metoden. Den är kanske inte den mest optimala i framtiden men ger en bättre inriktning än den konventionella.

För Plus-kunder: Kajsa är "elitamatör" i eko-odling

Landsting och kommun lär få högre kostnad när de väljer ekologiska råvaror men barn och äldre mår kanske bättre och i långa loppet ger det hela samhället en vinst.

 Lisbeth Jakobsson

Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

Läs mer här:

I min vision äter vi närodlat och åker kollektivtrafik gratis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel