Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistiska NMR på plats vid manifestation mot nazism – polispatruller övervakade

Polispatruller var under lördagseftermiddagen på plats vid Stora torget i Sundsvall där det ska ha blivit stökigt i samband med en manifestation mot nazism.

Annons

TV: Polisen höll bevakning vid Stora torget.

Under lördagseftermiddagen pågick manifestationen "Torgmöte mot nazism" på Stora torget i Sundsvall.

– Det är Kommunistiska partiet med flera som har tillstånd till att manifestera. Sedan ska medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen också stå där med flaggor. Det ska ha varit bråkigt på plats, argumentation och knuffar men vad det är speicifikt vet jag inte. Vi har patruller på plats som kollar läget och dokumenterar om det blir bråk och om det har varit bråk tidigare, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen.

Har Nordiska motståndsrörelsen också tillstånd att manifestera?

– Det har de nog inte och det kanske inte behövs. Är man färre än åtta personer får man visa sina åsikter ändå, säger Börje Öhman.

Jakob Lejon är ordförande för Revolutionär kommunistisk ungdom i Sundsvall som stod som arrangör för manifestationen.

– Vi hade sökt och fått tillstånd till en manifestation. När vi kom på plats stod medlemmar ur NMR med flaggor och delade ut flygblad. Vi ringde polisen eftersom det kunde finnas risk för konfrontation, säger han.

Enligt honom har det inte förekommit några fysiska konfrontationer på platsen. NMR flyttade sig sedan från torget till en plats vid sidan av i korsningen mellan Storgatan och Esplanaden.

– Innan polisen kom hade de lämnat torget. Vi höll manifestationen som planerat, men vi var smått oroliga för konfrontationer, säger Jakob Lejon.

Polis på plats meddelade att stämningen var lugn och det inte fanns någon oro för att det skulle uppstå några oroligheter. De stannade kvar på platsen för övervakning en stund till.

Vid 15.50 ska varken polis eller NMR ha varit kvar på platsen.